El Museu de Belles arts de València acollirà una exposició de Sorolla en 2023
L'exposició «Col·lecció Masaveu. Sorolla» presenta, l'any de commemoració del centenari de la mort de Joaquín Sorolla (València, 27 de febrer de 1863- Cercedilla, 10 d'agost de 1923) i a la ciutat que li va veure nàixer, mig centenar de peces extraordinàries, moltes d'elles obres mestres, pertanyents a una de les col·leccions privades més importants d'Espanya.
Aquesta mostra, organitzada de manera conjunta per la Fundació María Cristina Masaveu Peterson i el Museu de Belles arts de València, reuneix del 29 de juny a l'1 d'octubre de 2023, quaranta-sis obres de Sorolla que van ser realitzades entre 1882, quan encara era un jove de 19 anys en plena etapa de formació, i 1917, tres anys abans del final de la seua carrera com a pintor a conseqüència d'un vessament cerebral.
La Col·lecció Masaveu, una de les col·leccions privades més importants d'Espanya, posseeix un important nombre d'obres del pintor valencià, que destaquen tant per la quantitat com per la qualitat d'aquestes. Totes elles van ser adquirides per Pedro Masaveu Peterson (1938-1993), un dels principals impulsors d'aquest ric fons. Es tracta de la col·lecció privada amb major nombre de peces de l'artista i la tercera en volum i importància a nivell mundial, tan sols superada per la d'altres dues institucions públiques com el Museu Sorolla (Madrid) i la Hispanic Society of America (Nova York).
La selecció d'obres per a aquesta exposició està conformada per obres de temàtiques i procedències diverses que permeten comprendre la seua evolució pictòrica i entendre les claus i aportacions del seu art a través dels diferents gèneres que va practicar. En aquest elenc, jalonat d'obres mestres, s'aprecia a més un especial interès pels assumptes relacionats amb el treball en la mar o les escenes de bany, tan freqüents en la producció de Sorolla.
Sobre la Fundació María Cristina Masaveu PetersonLa Fundació María Cristina Masaveu Peterson és una fundació espanyola cultural privada sense ànim de lucre i interès general. Creada en 2006 per María Cristina Masaveu, naix amb la vocació d'impulsar, dins de la tradició de mecenatge de la família Masaveu, la cultura, la formació i la investigació científica a nivell nacional i internacional.
La Fundació desenvolupa una intensa activitat en diferents àmbits, així com una àmplia labor de mecenatge visible a través de les seues exposicions, de les seues iniciatives editorials, formatives i d'investigació, de la seua pròpia col·lecció d'obres d'art i la gestió de la Col·lecció Masaveu.
Els projectes que desenvolupa en la seua seu de Madrid, tots ells gratuïts, són bona mostra d'això.
Museu de Belles arts de ValènciaExcepcional en els seus fons de pintura gòtica i renaixentista valenciana dels segles XV i XVI, així com en la riquesa dels seus fons barrocs i acadèmics, el Museu de Belles arts de València posseeix una sòlida col·lecció de pintura i escultura dels segles XIX i XX, que reflecteix bé la fecunda escola d'artistes de l'anomenada ‘edat de plata de l'art valencià’, entre els quals destaquen noms com Francisco Domingo Marqués, Ignasi Pinazo i Camarlench, Antonio Muñoz Degraín i Joaquín Sorolla Bastida, entre altres. La col·lecció d'obres de Sorolla que posseeix el Museu de Belles arts de València, formada per cinquanta-tres pintures de grandària, estil, època i assumpte molt divers, permet fer un clar recorregut per la seua trajectòria vital i artística, des de la seua primera obra, Natura morta, signada en 1878 amb tot just 15 anys, fins un dels seus últims retrats, el d'Amalio Gimeno, realitzat en 1919 al jardí de la seua casa poc abans de patir l'atac d'hemiplegia que va apartar a Sorolla dels pinzells tres anys abans de la seua mort en 1923.