elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu de Belles Arts exposa 'Gypsum, Formant Artistes' amb rèpliques d'estàtues clàssiques del segle XVIII que serveixen de model per l'alumnat

El Museu de Belles Arts exposa 'Gypsum, Formant Artistes' amb rèpliques d'estàtues clàssiques del segle XVIII que serveixen de model per l'alumnat
  • Es mostren 18 peces que formen part de les col·leccions estatuàries d'algeps que la Facultat de Belles Arts utilitza en les seues aules i en els seus treballs d'investigació

El Museu de Belles Arts exposa fins al mes d'octubre 'Gypsum, Formant Artistes. L'estatuària clàssica de l'Acadèmia i la Facultat de Belles Arts de València' que ha organitzat la Universitat Politècnica de València, en què es mostren rèpliques d'estàtues clàssiques fetes en els segles XVIII-XIX i que l'alumnat de la Facultat de Belles Arts continuen prenent com a models actualment en els seus treballs d'investigació.

La sala Ribalta acollirà 18 de les 42 peces que conformen la col·lecció estatuària d'algeps de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles (inventariada entre 1773 i 1821), cedida a la Facultat de Belles Arts de la UPV en la dècada de 1970.
Un patrimoni escultòric de gran valor històric compost per còpies fidedignes fetes en els tallers de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid o adquirides en l'estranger, i que més de dos segles després encara segueixen en actiu en les aules, permetent el desenvolupament de línies d'investigació noves sobre l'estudi dels materials i els tractaments conservatius més adequats per a ser salvaguardades.

El 'Tors de Belvedere', el 'Discòbol' de Miró, l''Esclau moribund' de Miquel Àngel i la 'Venus de Milo' són algunes de les figures que componen la mostra.

L'exposició ha sigut presentada en la roda de premsa per la gerent del Museu de Belles Arts de València, Adoración Rufino; el vicerector d'Alumnat, Cultura i Esports de la Universitat Politècnica de València, José Luis Cueto; i els comissaris de l'exposició, Susana Martí i Ricardo Forriols.

Les col·leccions estatuàries d'algeps (del llatí 'gypsum') van ser una eina clau en els sistemes d'ensenyament artístic a Europa entre els segles XVI i XVIII. El gust inusitat per l'art clàssic d'aquella època va impulsar la reproducció d'escultures fonamentals del període grecoromà, gòtic, renaixentista o barroc tant en marbre, per la tècnica de punts, com en algeps, mitjançant la tècnica del buidatge a través de motles rígids. Es tracta de rèpliques destinades al col·leccionisme i, especialment, a la formació d'artistes joves.

En la cort espanyola va ser Felip V qui va promoure a partir de 1726 la creació de les reials acadèmies de belles arts, que van adaptar el model francés i es van estendre també per Amèrica, on precisaven d'aquest tipus de material docent.
Durant la segona mitat del segle XIX, van canviar les tendències artístiques i es van allunyar del cànon classicista per a abraçar l'antiacademicisme, per la qual cosa aquest tipus de col·lecció va ser en molts casos desterrada a l'oblit; les peces es van destruir o van ser emmagatzemades en llocs poc adequats per a un material tan delicat com l'algeps. La superfície compacta però dúctil d'aquestes escultures és el millor testimoni d'aquest recorregut.

En les escultures podem percebre les incisions i les empremtes de color derivades d'actes vandàlics, les restes de brutícia fixada en els porus, les pèrdues de dits, de braços, de parts del cos que els van ser arrabassades i, també, l'empremta de la mirada escrutadora de nombroses promocions d'estudiants que les han hagut de dibuixar com si estigueren davant de l'obra original, enfrontant-se a la seua complexitat i grandesa.

Aquesta exposició és un dels actes finals amb què la UPV ha celebrat al llarg d'aquest curs el seu 50 aniversari i amb aquesta es vol destacar el patrimoni compartit entre el Museu de Belles Arts, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i la Facultat de Belles Arts de la UPV que vincula a les institucions en la tasca docent i en l'estudi i la conservació del patrimoni artístic.

A més, la mostra acostarà els estudiants a la col·lecció i les sales de la important pinacoteca valenciana, amb accions que traslladaran l'activitat en les aules a les instal·lacions del museu a principis del curs pròxim.

Coincidint amb el final de la mostra, s'estan preparant per a principis d'octubre unes jornades que es realitzaran al museu i en què diversos investigadors tractaran d'ampliar les dades sobre aquesta col·lecció d'estatuària clàssica, la seua història i particularitats, així com sobre les tasques de conservació i restauració que exigeixen. Amb aquest objectiu està previst invitar conservadors de la Reial Acadèmia de San Fernando de Madrid i comptar amb aportacions nacionals i internacionals.

Pujar