El Ple Municipal insta a la declaració del Corpus Christi com a Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana
L'Ajuntament vol que la festivitat del Corpus Christi de València siga declarada Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana. Així ho ha manifestat hui el Ple Municipal, que ha aprovat una moció per la qual insta a la Conselleria de Cultura i a l'Agència Valenciana de Turisme a actuar en este sentit, amb l'objectiu, més endavant, d'aconseguir la consideració de Festa d'Interés Turístic Nacional.
Tots els grups de l'Hemicicle han secundat la proposta, que ha plantejat la regidora de Ciutadans Amparo Picó, la qual ha defés que es tracta d'"una de les celebracions festives de major notorietat". El regidor Félix Crespo, del grup Popular, ha abonat la iniciativa de reconeixement a una festa que, ha assegurat, "unix tots els elements de caràcter cultural i històric, més enllà de la significació religiosa que la substenta". Per la seua banda, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha agraït la iniciativa, i afirmat que "quan l'Oposició fa proposició, sempre tindrà oberta la mà d'este Govern Municipal".
Fuset ha subratllat que la demanda plantejada per Ciutadans continua el camí de recuperació i posada en valor de la festa del Corpus impulsada des de la Regidoria de Cultura Festiva com festa grossa de la ciutat juntament amb les Falles. En este sentit, en els últims anys s'han impulsat nombroses accions en distints àmbits, com la restauració dels elements processionals (per exemple, la Roca València, que ha tornat a eixir enguany en processó després de diversos d'absència); o la recuperació de l'ornamentació floral original de les Roques segons el seu significat litúrgic.
Així mateix, s'ha buscat ampliar la projecció de la festivitat en distints àmbits, per mitjà de la incorporació de professionals del disseny i la il·lustració, i així mateix s'ha treballat en la recuperació de les publicacions del Corpus, tant en paper com en format digital. En este sentit, cal destacar la informació que s'oferix dels festejos tant a través de les webs municipals com en xarxes socials i l'app València.
Finalment, el regidor s'ha referit a les actuacions de millora i reforma del Museu del Corpus, que ha sigut restaurat amb elements com ara monitors interactius, pantalla per a projeccions divulgatives o la renovació dels panells i la disposició de les explicacions en valencià, castellà i anglés, la qual cosa s'ha traduït en un increment del nombre de visitants de més del 65%. El regidor ha anunciat que en breu es procedirà a treballar en les Al·legories dels elements processionals perquè tinguen una presència adequada en els festejos.
MODEL EDUCATIU
El Ple ha rebutjat amb els vots de l'Equip de Govern- d'altra banda- la moció presentada per Grup Popular sobre "la necessitat d'un consens bàsic respecte al model lingüístic educatiu", després d'un debat en el qual han tornat a posar-se manifest les discrepàncies en matèria d'educació i respecte a assumptes com denominat Decret del Plurilingüisme que el Partit Popular, recolzat en aquest cas per Ciutadans, ha proposat "deixar sense efecte per a aconseguir un acord que no done l'esquena als alumnes i les seues famílies", segons ha manifestat Cristóbal Grau, que ha acusat al Govern del Botànic de "intentar canviar el model educatiu a esquena de tothom."
Fernando Giner, de Ciutadans, ha arribat a dir que el Decret de Plurilingüisme, al que s'ha referit com "El Decretazo", "ha aconseguit convertir-se en l'embarbussament jurídic de l'any". Ha afirmat que "l'educació ha de ser dialogada i consensuada. María Oliver – en nom del Govern de la Nau- ha acusat a aquests grups d'oposició de "considerar anormalitat qualsevol cosa que no estiga en el seu guió, i a continuació intentar que siga il·legal". Ha defensat la base pedagògica del Decret de Plurilingüisme "necessari perquè en un país com el nostre totes les llengües siguen conegudes per igual".
María Oliver també ha rebutjat que hi haguera anormalitat o desordre "quan el curs està ja començat", i ha insistit que "quan alguna cosa no els va bé recorren a els tribunals. Al final ix el que els molesta: tractar al valencià i al castellà amb criteris d'igualtat."
WEB DE LA JCF
Amb idèntic resultat ha sigut rebutjada una altra moció presentada per Félix Crespo, del Grup Popular, en la qual demanava que es requerira al regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i als responsables de la Junta Central Fallera el compliment de les obligacions de publicitat activa en el Portal de Transparència per la web de Junta Central Fallera.
El regidor de Ciutadans Manuel Camarasa ha intervingut per a anunciar el seu suport a aquesta moció, "i que es facen públics els acords i els contractes menors. No ens sembla lícit que no es complisca la Llei de Transparència"
Pere Fuset, en la seua resposta, ha ironitzat per la "obsessió per la transparència que els ha entrat als grups de l'Oposició", per a afegir que "el retard en el compliment no és d'uns mesos sinó de 26 anys. La vergonya, la indignació i la corrupció que ens haguérem estalviat sense aqueixa opacitat que ha servit per a dilapidar tants diners públics". Més tard ha afirmat que "nosaltres sí creiem i sí treballem per la transparència", i s'ha referit al fet que Junta Central Fallera compte únicament amb "dos administratius per a dos milions d'euros i una gran acumulació d'expedients", per la qual cosa ha demanat PP i Ciutadans que se sumaren a la "petició de reclamar més personal administratiu en la JCF, perquè és l'únic que pot tractar la informació administrativa".