elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

En el Dia Mundial de la Paella, un japonés s'emporta el premi a casa: ha guanyat el concurs de paelles a València

En el Dia Mundial de la Paella, un japonés s'emporta el premi a casa: ha guanyat el concurs de paelles a València
  • El xef Kohei Hatashita guanya el premi amb la seua paella d'ànec a la taronja i porro

  • El segon premi és per a la paella a l’altura dels Andes de l’equatorià Cristian Raúl Arroba

  • El tercer premi ha estat per a l’arròs de la tierra i guatla del colombià Arturo Bedregal

MÉS FOTOS
En el Dia Mundial de la Paella, un japonés s'emporta el premi a casa: ha guanyat el concurs de paelles a València - (foto 2)
En el Dia Mundial de la Paella, un japonés s'emporta el premi a casa: ha guanyat el concurs de paelles a València - (foto 3)
En el Dia Mundial de la Paella, un japonés s'emporta el premi a casa: ha guanyat el concurs de paelles a València - (foto 4)
En el Dia Mundial de la Paella, un japonés s'emporta el premi a casa: ha guanyat el concurs de paelles a València - (foto 5)

Kohei Hatashita, xef que ha representat al Japó, ha estat el vencedor de la competició amb motiu del World Paella Day que se celebra a València i a tot el món cada 20 de setembre. En segon lloc ha quedat la paella a l'altura dels Andes, representada pel cuiner Cristian Raúl Arroba, i en tercer lloc, l'arròs de la terra i guatla d'Arturo Bedregal, que representava Colòmbia.

La recepta guanyadora tenia com a ingredients, a més de l'arròs, l'ànec, la taronja i el porro. En la jornada, que s'ha celebrat a la plaça de l'Ajuntament, també han estat presents l'alcaldessa de València, María José Catalá, i la regidora de Turisme, Paula Llobet, entre d’altres autoritats.

L'alcaldessa ha afirmat que “hui és l'únic dia que els valencians acceptem de bon grat no seguir la recepta tradicional de la paella però, no obstant això, continuarem fent pedagogia de la recepta tradicional, que és el que ens correspon”. Catalá ha afirmat que el Dia Mundial de la Paella és una jornada per “mostrar el reconeixement i el respecte a una tradició que en esta terra es cuida per part de tots i que ha de continuar cuidant-se”.

La jornada ha començat a les 10.00 hores amb els duels que han enfrontat Polònia contra l'Equador, Itàlia contra Colòmbia, l'Índia contra Alemanya, el Japó contra Mèxic, els Estats Units contra França i el Marroc contra Romania. En esta quarta edició de la World Paella Day s'han cuinat versions de paelles molt curioses, inspirades tant en els diferents països d'origen dels participants com en el producte local. Un exemple són les tòfones negres de Transsilvània, el pastrami, la llet de coco, la compota d'all negre o les creïlles andines.

El jurat d'esta competició internacional de paella ha estat format Juan Ramos Roda, cap de cuina de Llisa Negra; Carmina Crespo, gerent del Restaurant L’Altet i distinció d'honor de Wikipaella; Cristina Prados, cap de sala de BonAmb i Premi Nacional de Sala 2022; Yvonne Arcidiácono, sommelier i cap de sala de Apicius; José Manuel Casañ, cantant del grup musical Seguretat Social; Sam Giansante, en representació d'Eric Gil - guanyador de la World Paella Day Cup 2022 (qui per motius personals no ha pogut assistir) i Juani Kittlein, subcampió del mateix any.

El World Paella Day té com a objectiu donar visibilitat i el reconeixement que mereix la gastronomia valenciana i, en concret, el seu plat més internacional. Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de València, a través de Visit València, Turisme Comunitat Valenciana, la Diputació de València, a través de Turisme València, i Turespaña. La iniciativa té la col·laboració de FEHV, Arròs de València D.O, Wikipaella i Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca.

Un viatge pel bressol de la paella

La paella és un dels plats més coneguts a nivell internacional. Amb l'objectiu de fer pedagogia sobre la cultura de la paella, reclamar el seu origen valencià i que els participants del World Paella Day Cup es convertisquen en ambaixadors de la gastronomia valenciana, cada any es proposa un itinerari formatiu que inclou diferents continguts entorn de l'arròs, tècniques de cuinat, i ingredients, entre d’altres.

Enguany, del 16 al 19 de setembre, els cuiners han recorregut espais de referència de la gastronomia valència de la mà d'experts i mestres paellers. Així, han visitat l’Albufera al costat de Santos Ruíz, de la D.O Arròs de València, han conegut les diferents varietats de l'arròs, i han estat en l'horta per conéixer el producte de quilòmetre zero que conforma la recepta tradicional. En este itinerari no han faltat classes magistrals amb Rafa Margós, xef de Les Bairetes, que els ha ensenyat el control de la llenya, així com amb Chabe Soler, guanyadora de la WPD Cup 2020 i de Noelia Pascual, guanyadora del World Paella Day Cup 2021.

Pujar