elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La modernització d’Espanya redueix la bretxa de gènere en coneixement polític

La modernització d’Espanya redueix la bretxa de gènere en coneixement polític
    MÉS FOTOS
    La modernització d’Espanya redueix la bretxa de gènere en coneixement polític - (foto 2)
    La modernització d’Espanya redueix la bretxa de gènere en coneixement polític - (foto 3)

    Rosa Roig, Cristina Aybar i José Manuel Pavía, professores i professor de la Universitat de València, han conclòs que la bretxa de gènere en coneixement polític es redueix a mesura que avança el procés de modernització d’Espanya. Després d’analitzar 600.000 enquestes del CIS de 1996 a 2017, en un article publicat en la revista científica Sustainability afirmen que la transformació en un país postindustrial afecta als rols de gènere tradicionals i a pautes culturals, i això, al comportament polític de la ciutadania, amb l’accés femení al coneixement polític.

    “El procés de modernització a Espanya ha comportat l’empoderament de les dones a través de recursos intangibles (educació, contactes, informació) i tangibles (econòmics) amb un impacte directe sobre el coneixement polític de les dones, fet que ha reduït la bretxa de gènere i ha aconseguit un pas més cap a la construcció d’una societat sostenible”, ha destacat l’equip investigador dels Departaments de Dret Constitucional-Ciència Política i Economia Aplicada.

    L’estudi s’ha dut a terme sota el marc dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de les Nacions Unides per al 2030 i, en particular, l’objectiu 5, referit a la igualtat de gènere. L’equip valencià, d’acord amb la recerca de Delli Carpini i Keeter, considera que el coneixement polític és clau per a la plena participació política de la ciutadania i que aquest fet reforça la democràcia. A menor coneixement polític, menys interès i participació política, com assenyalen diverses recerques. “Per això, per a la construcció d’una societat inclusiva i sostenible, cal garantir la participació plena i eficient de les dones en tots els àmbits del procés de decisió política i tancar la bretxa de gènere en coneixement polític”, destaca Rosa Roig.

    El grup de la UV ha analitzat els 242 baròmetres mensuals del CIS durant 22 anys (1996-2017) i en ells, variables individuals com el nivell d’estudis i la posició sociolaboral, i altres contextuals, com el canvi dels valors culturals i el marc politicolegal. S’han centrat en la secció A.3. d’aquests baròmetres, sobre cultura política, així com la part que recull informació sobre el nivell educatiu i la situació socioeconòmica.

    L’estudi de la UV combina els enfocaments sociològics i polítics d’acord amb la teoria del desenvolupament sobre la bretxa de gènere d’Inglehart i Norris, la tesi central de la qual és que la modernització comporta canvis sistemàtics i predictibles en els rols de gènere. El concepte de modernització d’Espanya de Roig, Aybar i Pavía es refereix als canvis produïts fins al final del segle XX, com la massiva incorporació femenina al mercat laboral, el marc legal i les polítiques públiques d’igualtat de gènere i la consolidació dels valors post-materialistes com la llibertat i la igualtat entre sexes.

    Una sèrie de canvis que modifiquen els rols de gènere tradicionals (les dones com a responsables de la cura de la família en la llar, i els homes amb el paper d’agent econòmic que treballa fora de la unitat familiar). En aquest context, la igualtat entre gèneres s’erigeix com a valor prioritari i es generen noves pautes culturals. Des d’aquesta perspectiva, la transformació d’Espanya d’una dictadura amb una economia semitancada a una democràcia liberal amb una economia de lliure mercat modifica els rols tradicionals i impulsa l’accés femení al coneixement polític.

    Aquesta investigació ha sigut finançada per la Generalitat Valenciana (Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital), el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i l’Agència Estatal d’Investigació. També ha comptat amb l’aportació del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

    Pujar