El "model Valenciaport" d'integració port-ciutat desperta interès al País Basc
El model d'integració port-ciutat impulsat per l'Autoritat Portuària de València (APV), en col·laboració amb la Generalitat i els ajuntaments de València, Sagunt i Gandia segueix despertant interès en altres administracions públiques espanyoles i europees. En esta ocasió ha sigut al País Basc. Ahir, el director general d'Ordenació del Territori de Guipúscoa, Miguel Ángel Crespo va visitar el port de València per a conèixer detalls i exemples de col·laboració derivats dels Comitès Assessores dels ports de València, Sagunt i Gandia, creats en 2015. Uns organismes presidits pels alcaldes de cadascuna d'aquestes ciutats i integrats en la Comissió Delegada del Consell per a l'Impuls de la Integració Territorial amb l'objectiu d'afavorir, eficaçment, la resolució de les qüestions que cada ciutat.
A València, Miguel Ángel Crespo va poder atendre les explicacions del secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira; del sotsdirector de l'APV, Manuel Guerra i del director de la Fundació Valenciaport, Vicente del Ro; en la seua visita a la seu de l'Autoritat Portuària.
Posteriorment, van mostrar al representant del govern foral guipuscoà la superfície on s'executarà una sèrie d'accions especials per a ús ciutadà en el terreny portuari que limita amb el barri de Natzaret. Un pla que sorgeix d'un conveni signat entre l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària de València que permetrà transformar la frontera litoral de València en la zona sud, creant el que suposarà el tercer espai verd de la ciutat, amb més de 195.600 m2.
Josep Vicent Boira – conseller també de l'APV - va exposar el procediment de treball que la Generalitat, l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària estan duent a terme en el 'Comitè d'Integració Port-Ciutat' que, segons el secretari autonòmic, "actua com a mecanisme de resolució de conflictes en el límit urbà de contacte entre el port i els barris de la ciutat". "S'ha convertit en un referent per a altres ciutats espanyoles i europees que ja s'han interessat, com Guipúscoa, pel nostre treball", va destacar Boira.
Per al secretari autonòmic la cooperació entre administracions públiques "és el millor mètode per a resoldre els problemes, ja que la ciutadania necessita que solucionem les seues necessitats, i per això és fonamental l'eficiència i la col·laboració constant entre les administracions".
Així s'entendria com el gran èxit del Comitè Assessor del Port de València per a la millora de la integració del port i la ciutat, ha sigut "buscar solucions locals amb un visió estratègica, ja que per a resoldre problemes globals, que afecten a diferents espais i usos, fa falta una perspectiva estratègica de conjunt".
Durant la visita per les instal·lacions i pels terrenys de l'Autoritat Portuària on es durà a terme l'actuació sobre el barri de Natzaret, Boira va destacar que es tracta d'un exemple d'èxit de la integració port-ciutat, el Parc de desembocadura, que suposa la separació del barri de Natzaret dels sorolls i pol·lució del port; així com la futura zona esportiva en sòl portuari que "ajudarà a la regeneració urbana i social del barri".
En opinió del secretari autonòmic, "la cooperació de la Generalitat, l'Ajuntament de València i el port a través del Comitè d'Integració Port-Ciutat ha sigut la clau de la correcta integració del port i la ciutat que comporta la regeneració urbana de Natzaret".
A preguntes dels periodistes, Josep Vicent *Boira va anunciar que la redacció del projecte de la Línia 10 de Metrovalencia, el segon tram de la qual unirà el carrer Alacant amb Natzaret, està en procés de licitació i ja s'han obert els sobres tècnics i les pliques econòmiques, per la qual cosa seguint els terminis establits es preveu que a mitjan juny, FGV puga adjudicar la redacció del mateix.