Mobilitat Sostenible millora la mobilitat urbana en Massarrojos a partir de propostes veïnals
S'han instal·lat dos passos elevats per als vianants, i s'han estret els carrils de circulació, entre altres mesures dirigides a millorar la seguretat viària
El Servici de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament ha iniciat esta setmana una actuació integral de pacificació del trànsit, millora de la seguretat viària i reducció de la contaminació acústica i ambiental al poble de Massarrojos. Es tracta d'un projecte sorgit dels Pressupostos Participatius Decidim València 2021-2022 que, a més, opta per a ser finançat en la seua major part pels fons europeus Next Generation.
L'actuació ha consistit en la instal·lació de dos passos elevats per als vianants, i ha inclòs altres mesures també de millora de la seguretat viària, com l'estrenyiment dels carrils de circulació o l'execució de l'estacionament alternat a banda i banda de la via, de manera que es crea un itinerari en forma de ‘chicane’, per tal de reduir la velocitat dels vehicles que transiten per este punt.
Altres mesures que inclou el projecte són la instal·lació de nous passos de vianants, la millora de la seguretat en l'entrada a Massarrojos per la VV-6046, amb la instal·lació de fites en la mitjana entre carrils, així com l'adequació de l'entorn de l'escola infantil Mestra María de Maeztu, mitjançant la creació d'una àrea per als vianants definida amb pintura verda, tanques i jocs per a la infància.
“Amb esta actuació, aprofundim en la transformació realitzada en Massarojos en els últims anys per part de la Regidoria de Mobilitat, que ha servit per a deixar en el passat aquella ciutadania subordinada a un intensiu trànsit de pas, i recuperar amb mesures de pacificació i millora de la qualitat de l'espai públic, el caràcter propi i històric de la població”, ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.
El projecte s'adequa a la circulació dels vehicles d'emergència, i s'ha aprofitat per a redimensionar i adaptar totes les places per a persones amb mobilitat reduïda, d'acord amb les recomanacions publicades en l'Ordre ministerial TMA/851/2021 en matèria d'accessibilitat, és a dir, que les places PMR (per a persones amb mobilitat reduïda) tinguen tres metres lliures d'obstacles per a permetre la rampa d'accés en la part posterior i 1,5 metres en els laterals com a zona de transferència. Les actuacions es concentren en l'accés a la població per la VV-6046 i als carrers de l’Hort del Fariner, Pare Gaspar Francés, Diego Sevilla, Pedrera, Aspiroz, Juan Estellés, Carlos Tomás Costa i en l'avinguda de l'1 d'Octubre.
El projecte compta amb un pressupost de 38.526,92 euros i un termini d'execució d'un mes. S'ha sol·licitat, a més, que siga subvencionable dins del programa d'ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions convocat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, amb el que optaria a un finançament per part dels fons europeus Next Generation amb fins al 90% del seu pressupost base (sense incloure l'IVA).
Tal com ha destacat el regidor Grezzi, no és la primera vegada que el Servici de Mobilitat Sostenible actua en Massarrojos per a millorar la mobilitat i seguretat viària. De fet, ha recordat l'edil, al febrer de 2018 ja es va dur a terme una actuació integral de pacificació del trànsit en convertir en zona per als vianants la plaça de la Llotgeta -amb accés restringit únicament a la propietat i serveis autoritzats-, i en ampliar la zona per als vianants al carrer de Baix i en la plaça del Somiador. També es van reordenar els sentits d'alguns carrers de l'entorn i altres van quedar en sentit únic de la circulació.
En esta mateixa línia, en 2016 també es va dur a terme la reordenació de l'entorn del Col·legi Públic José Senent, que va suposar la conversió en zona per als vianants de part dels carrers Senent Ibáñez i Alejandro Cabezas, així com la limitació a 30 km/h i la reordenació de l'estacionament per a aconseguir vies de sentit únic als carrers Mossén José Estellés, Alejandro Cabezas i Diego Sevilla.
Més lluny ja de la zona urbana, en 2016 també es va millorar l'asfaltat i es van senyalitzar voreres en el Camí Vell dels Fornets permetent el sentit únic d'esta via direcció cap al centre urbà, mentre que en 2019 es van instal·lar reductors de velocitat en la carretera que va de Borbotó a Masarrojos.
L'última actuació va ser en 2021, quan es van situar cinc bandes reductores de velocitat en la Travessera que unix Rocafort amb Moncada (carrer del Doctor Andrés Piquer, plaça del Somiador i carrer de Rocafort), i es va instal·lar senyalització vertical i horitzontal per a convertir-la en una via de límit 30, a més d'invertir el sentit dels carrers de Lluís Janini, Cura Faus i el tram del carrer de Pedrera entre les dos anteriors.