elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un miler de persones visita l'exposició de la Diputació sobre el 9 d’Octubre el primer cap de setmana

Un miler de persones visita l'exposició de la Diputació sobre el 9 d’Octubre el primer cap de setmana
  • La mostra, que inclou una reproducció de l'obra mestra del gòtic valencià, obrirà les portes amb accés gratuït els caps de setmana d'octubre i novembre de 10 a 14 i de 17 a 20 hores

MÉS FOTOS
Un miler de persones visita l'exposició de la Diputació sobre el 9 d’Octubre el primer cap de setmana - (foto 2)

L'exposició ‘La festa del 9 d’Octubre’ de la Diputació de València ha rebut la visita d'un miler de persones durant el cap de setmana d'obertura en el Saló de Respecte de la corporació provincial. La mostra fotogràfica, que inclou una reproducció del retaule del Centenar de la Ploma, obra mestra del gòtic valencià, obrirà els caps de setmana d'octubre i novembre de 10 a 14 i de 17 a 20 hores, amb accés gratuït.

‘La festa del 9 d’Octubre’ va obrir les seues portes en el Palau dels Scala de plaça Manises divendres passat, Dia de la Comunitat Valenciana, i fins al dilluns 12, Dia de la Hispanitat, prop de mil persones s'han interessat pel recorregut fotogràfic per la història de la conquesta de València i la seua celebració, amb imatges de Luis Vidal, José Aleixandre i Manuel Molines, entre altres.

La Diputació recull en imatges les diferents cares de la festa en dècades de convulsió social. La Real Senyera conservada a la Casa de la Ciutat; la muixeranga a les portes de l'ajuntament en vespres de la Guerra Civil; el Baró de Càrcer portant l'espasa de Jaume I en els actes de 1939; falangistes encapçalant la processó de 1945; les manifestacions pro Estatut de 1977; i la presència policial en els anys 80 després de l'agressió a l'alcalde Ricard Pérez Casado en les celebracions del 79.

Un trajecte replet d'emocions i records que inclou anècdotes com la processó cívica passada per aigua del 94 i el Senyera-mòbil amb caputxó impermeable; i també els actes més recents, com el lliurament de les Altes Distincions de la Generalitat de 2018, amb la presència del president del Govern Pedro Sánchez. Un passeig per la festa del 9 d’Octubre que desemboca en el Retaule del Centenar de la Ploma, la peça clau de l'exposició.

L'obra mestra del gòtic valencià

El Retaule del Centenar de la Ploma o de Sant Jordi és l'obra mestra del gòtic internacional valencià. Una composició pictòrica de 6,60 per 5,50 metres que en l'actualitat es conserva en el Victoria & Albert Museum de Londres i la predel·la del qual (part inferior) es troba temporalment en el Museu de Belles arts de València en procés d'investigació i restauració.

La Diputació exhibix en la seua exposició sobre el 9 d’Octubre una reproducció de 4,6 per 3,5 metres d'esta obra atribuïda a Miquel Alcanyís i Marçal de Sax i probablement altres pintors establits a València a inicis del segle XV, que en origen va ocupar les parets de la Capella del Centenar de la Ploma, segons uns autors, o l'Església de Sant Jordi, segons uns altres, abans de ser venuda i abandonar la ciutat.

Esta obra mestra del gòtic valencià representa al seu carrer central una de les escenes fonamentals de la Batalla del Puig, que va obrir les portes de la conquesta de València. Sant Jordi es convertix en protagonista en la seua lluita contra el drac, metàfora de la permanent contesa entre el bé i el mal. I en la part superior, la coronació de la Mare de Déu per davall de Crist assegut en majestat.

Els carrers laterals del retaule recullen diferents escenes de la llegenda del sant i el seu martiri, coronades pels evangelistes, mentre que en els entrecarrers hi ha espai per a profetes i apòstols. Una peça clau, per la seua qualitat artística i el seu simbolisme, en la història del poble valencià.

Els fragments fotogràfics de huit segles d'història del poble valencià queden a la disposició de la ciutadania, amb entrada gratuïta en la seu central de la Diputació en plaça Manises, a partir d'este cap de setmana en horari de 10 a 14 i de 17 a 20 hores.  

Pujar