La Microbial Resource Research Infrastructure (MIRRI), amb seu a la Universitat de València, adquireix l’estatus legal de Consorci
La Infraestructura Europea de Recerca sobre Recursos Microbians (MIRRI), que té la seu telemàtica a la Universitat de València, ha rebut la placa MIRRI-ERIC després d’haver adquirit l’estatus legal de Consorci concedit per la Comissió Europea. Sota la missió de preservar, investigar i posar en valor els recursos microbians i la biodiversitat a nivell paneuropeu, MIRRI-ERIC –així s’anomena el consorci– es converteix ara en una entitat plenament operativa i un motor de referència a l’Espai Europeu de Recerca.
MIRRI és una infraestructura de recerca que agrupa els principals centres de recursos microbians d’Europa i que aplega més de 50 institucions científiques d’onze països. La Microbial Resource Research Infrastructure facilita informació i accés als recursos microbians de qualitat, així com als serveis associats, i garanteix el compliment de les lleis, dels codis ètics i de la bioseguretat. Té la seu per a serveis informàtics i telemàtics a la Universitat de València, mentre que la seu estatutària resideix a la Universidade do Minho (Braga, Portugal). En la fase preparatòria va ser finançada amb fons europeus.
Establerta ara com a Consorci d’Infraestructures de Recerca Europees, MIRRI adquireix personalitat jurídica sota el nom de MIRRI-ERIC i comença una nova etapa de la mà de cinc socis fundadors –Portugal, Espanya, França, Bèlgica i Letònia– en espera que països com Grècia, Itàlia, Països Baixos, Polònia i Romania puguen incorporar-se prompte.
Amb això, MIRRI amplia les seues funcions i competències, assumint la responsabilitat de proporcionar un entorn de treball col·laboratiu i mantindre un sistema d’informació MIRRI (MIRRI-IS) que té per objectiu proporcionar als usuaris un punt d’accés únic als recursos microbians i a les dades associades, així com a diferents serveis microbians capdavanters inclosos els digitals. Aquest nou estatus legal, que atorga autonomia a la infraestructura per a la gestió econòmica, confereix a MIRRI la capacitat, entre altres coses, de participar i fins i tot liderar projectes de recerca juntament amb altres ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures). Mitjançant els serveis que ofereix als seus usuaris i la seua política de col·laboració tant amb les administracions públiques com amb altres infraestructures de recerca, MIRRI tracta de contribuir a l’avenç de la recerca i la innovació a les ciències de la vida i la biotecnologia, així com a favor d’una bioeconomia sostenible, competitiva i resistent.
La seu estatutària de MIRRI-ERIC està ubicada a Braga, mentre que la Universitat de València inclou la plataforma informàtica que suporta l’entorn de treball col·laboratiu i el node espanyol de MIRRI.
El lliurament de la placa MIRRI-ERIC, que reconeix l’eficient trajectòria de la Infraestructura i la seua contribució a l’Espai Europeu de Recerca, ha tingut lloc durant la Conferència Internacional sobre Infraestructures de Recerca (ICRI 2022, Brno-República Txeca).
La catedràtica de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València Rosa Aznar, presidenta del Fòrum de Coordinadors Nacionals Interins de MIRRI i coordinadora del node espanyol, ha manifestat el compromís de la Universitat de València amb MIRRI a través del suport i la promoció de la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT), que dirigeix la pròpia catedràtica i que està ubicada al Parc Científic de la institució acadèmica. “La placa ERIC suposa una recompensa a l’important progrés de MIRRI al llarg dels anys, des de la seua inclusió al full de ruta d’ESFRI, el 2010, fins a la concessió de l’estatus de Landmark el 2021. La Universitat de València ha estat profundament compromesa amb aquest esforç i s’enorgulleix d’allotjar una infraestructura de recerca tan rellevant com és MIRRI-ERIC”, ha afegit Rosa Aznar.
“Rebre la placa ERIC marca un moment important per a MIRRI, però també per a Portugal, que acull per primera vegada la seu estatutària d’un ERIC”, ha comentat Marta Abrantes, delegada de Portugal a l’Assemblea de Membres de MIRRI-ERIC, en recollir la placa europea. “Aquest reconeixement posa en relleu el paper de la Fundació Portuguesa per a la Ciència i la Tecnologia en el suport a les infraestructures de recerca que sustenten els avanços i reforcen l’ecosistema de ciència i innovació”, ha afegit. Per la seua banda, Luis Soares, director executiu de MIRRI, ha situat la Microbial Resource Research Infrastructure en una nova i prometedora fase com a punt de trobada entre la biodiversitat microbiana, la biotecnologia i la bioeconomia.
La placa de MIRRI-ERIC viatjarà a Portugal per ser descoberta durant la cerimònia d’inauguració de la nova seu de MIRRI-ERIC, que tindrà lloc pròximament a la Universitat de Minho, a Braga.