elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Mesa de Transició Energètica celebra la seua primera reunió presencial amb l’objectiu de la neutralitat climàtica en l’horitzó

La Mesa de Transició Energètica celebra la seua primera reunió presencial amb l’objectiu de la neutralitat climàtica en l’horitzó
  • Alejandro Ramon ha agraït el treball desenvolupat per totes i tots els integrants i ha destacat algunes de les fites ja aconseguides

L’impuls de les comunitats energètiques locals, l’èxit del programa 50/50 i el paper de l’Oficina de l’Energia en la rehabilitació energètica d’habitatges i edificis de la ciutat de València han sigut tres de les polítiques protagonistes que s’han posat sobre la taula este dilluns en la Mesa de Transició Energètica (MTE), la primera reunió presencial des de la seua creació a causa de la pandèmia. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon, ha agraït el treball fet fins el moment per totes i tots els integrants de la MTE i ha posat en valor algunes de les fites ja aconseguides, com ara l’impuls de les comunitats energètiques locals, amb la mirada posada en l’horitzó de 2030, “amb la missió tremendament ambiciosa de ser una de les 100 ciutats europees que s’aprope a la neutralitat climàtica”.

La trobada ha servit per actualitzar informació sobre els diversos projectes en marxa, les iniciatives pendents i les col·laboracions possibles. “Esta Mesa és un element central que guia la nostra política i el nostre treball, tant en el llarg termini com en el curt. El seu treball i de les comissions és d’una rellevància enorme i totes les aportacions i reflexions definixen la planificació estratègica de la nostra ciutat, com ara l’Estratègia de Transició Energètica Justa i Inclusiva, que estem desenvolupant, o el propi disseny de la Missió València Ciutat Neutra, ja en preparació”, ha explicat Alejandro Ramon.

“En el llarg termini València aspira a ser una de les 100 ciutats europees en apropar-se a la neutralitat climàtica en 2030, una missió tremendament ambiciosa per a la qual necessitem consens polític, aliances amb altres administracions regionals i estatals, col·laboració de tot l’ecosistema d’entitats de la ciutat i, per suposat, la implicació i lideratge de la ciutadania”, ha afirmat.

Cinc comunitats energètiques locals

El regidor ha aprofitat esta primera trobada presencial de la MTE per fer un repàs a algunes de les accions principals relacionades amb projectes abordats en la Mesa per a transformar la ciutat pel seu impacte en la transició energètica de València. En primer lloc, ha destacat l’impuls de les Comunitats Energètiques, amb la de Castellar-l’Oliveral amb la previsió d’estar plenament operativa en el que resta d’any, però també amb un treball important des de l’Oficina de l’Energia per assessorar-ne unes altres quatre, en Aiora-Illa Perduda, la Malva-rosa, Malilla i el Carme.

D’altra banda, ha subratllat “l’èxit del programa 50/50, que per primera vegada ja compta amb més centres educatius sol·licitant la seua participació en ell que places disponibles” i ha posat en valor també la participació de comerços en el programa Negoci Local i Sostenible.

El paper de l’Oficina de l’Energia com a finestreta única, en col·laboració amb la Generalitat, l’Institut Valencià de l’Edificació i el Col·legi d’Administradors de Finques per a la rehabilitació energètica d’habitatges i edificis ha sigut altre dels temes destacats, donada l’arribada de fons europeus i les corresponents convocatòries d’ajudes als propietaris i propietàries d’habitatges.

Finalment, ha destacat que amb la campanya de Cultura Energètica es pretén promocionar una aliança de Ciutat Neutra que permeta establir sinergies amb tot l’ecosistema d’empreses, entitats i associacions de València i que busque la implicació directa de la ciutadania. També s’ha referit al disseny d’un pla d’acció per descarbonitzar la ciutat districte a districte i al desplegament d’oficines de l’energia, per a la qual cosa s’estan identificant ja possibles noves ubicacions en la ciutat per a replicar el servici públic gratuït oferit fins ara.

 

Pujar