El Mercat Central de València fa 94 anys d'història
Hui també és el Dia Internacional dels Drets de les Persones Consumidores
El Mercat Central de València està hui d'aniversari. Tal dia com hui, el 15 de març de 1928, va obrir per primera vegada les seues portes al públic. Dos mesos abans, el 23 gener del mateix any, va tindre lloc la inauguració oficial, que es va celebrar oferint un gran menjar benèfic, convidant a menjar a 1.400 persones necessitades a les quals es va servir un plat de paella, un altre de peix, postres, aigua i vi, i entre les quals es va repartir una tona de fruita.
Precisament hui també és el Dia Internacional dels Drets de les Persones Consumidores, una data molt important per al Mercat Central de València que s'ha convertit en el referent que és gràcies als consumidors, els seus clients, que són la seua raó de ser.
Amb motiu del Dia Internacional dels Drets de les Persones Consumidores, el Mercat Central acollirà, a partir de les 10:00 h, l'acte final de la campanya de conscienciació per a un consum crític impulsada per la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum.
La campanya se centra en els mercats municipals, com a referents del consum responsable, amb el lema ‘Usa el poder’ en al·lusió al fet que és el consumidor qui tria i decideix a l'hora de dirigir el consum cap als comerços de proximitat.
Els mercats municipals de Castella, Cabanyal, Russafa i Mercat Central, adherits a Confemercats -organització que agrupa els mercats de la Comunitat Valenciana i que forma part de Confecomerç- han sigut els espais triats per a difondre informació sobre aquesta campanya.
L'acte de clausura hui en el Mercat Central, comptarà amb la presència de la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Rosa Ana Seguí; el regidor delegat de Salut i Consum de l'Ajuntament de València, Emiliano García; i presidents de les associacions de consumidors, a més de representants del propi Mercat Central. Sota la cúpula del Mercat, s'atendran les preguntes del públic i es projectaran els vídeos i difondran els materials elaborats amb motiu d'aquesta campanya.
La campanya ‘Usa el Poder’ s'ha estat difonent, a més d'en els mercats, en el Canal Bussi en els autobusos urbans de València; a través de vinils en transports públics (MetroValencia i Tram d'Alacant); en el Canal de salut de l'Ajuntament de València; pàgines web de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i de la resta d'institucions i associacions que col·laboren; i xarxes socials (Instagram, Facebook i Twitter).
Un mercat emblemàtic amb una llarga història
L'espai que actualment ocupa va ser l'emplaçament habitual dels mercats ambulants fins que, en el mateix lloc, es va situar, en 1839, el Mercat Nou, un mercat descobert que a la fi del segle XIX va mostrar ser clarament insuficient per a la ciutat.
Per aquest motiu, l'Ajuntament de València va convocar dos concursos per a la construcció del nou mercat. En el concurs de 1910, va guanyar el projecte dels arquitectes Alejandro Soler March i Francisco Guardia Viari, que van modificar en 1914. L'obra la van acabar, en 1928, els arquitectes Enrique Viedma i Ángel Romaní.