La IV Marxa a València en Bici reivindica la bicicleta com a mitjà de transport entre els pobles de l'àrea metropolitana i València
La IV Marxa a València en Bici, organitzada per l’Aliança per l’Emergència Climàtica i altres associacions veïnals i ecologistes com Ecolectivo de San Antonio de Benagéber, l’Associació Valenciana d’Esports de Muntanya i l’Associació Veïnal de la Canyada, i que ha comptat amb el suport dels ajuntaments de Paterna i de SAB, ha partit de l’Eliana i ha arribat al parc de Capçalera de València passant per San Antonio de Benagéber, la Canyada i el centre de Paterna, circulant per carrils bici i per l’horta de Paterna, Benimàmet i València, recorregut que molts participants en la marxa no coneixien.
L’objectiu ha sigut mostrar un itinerari fàcil i ràpid per a arribar a València en bicicleta, per a que la bici servisca, a més de per a fer esport, per a desplaçaments al treball, de compres, etc., tal com passa en moltes ciutats europees on la bicicleta guanya adeptes dia a dia.
La bicicleta, element clau per a millorar la qualitat de l’aire i la salut de la població
El lema de la marxa d’enguany ha sigut “Més bici, més salut”, ja que la bicicleta és un element clau per a reduir la contaminació. València és una de les 16 ciutats espanyoles que té l'aire de pitjor qualitat. A la ciutat entren i ixen diàriament 700.000 vehicles de motor, molts dels quals podrien evitar-se millorant les infraestructures ciclistes dels pobles de la primera corona de l’àrea metropolitana.
Estos vehicles a motor suposen unes emissions per a la ciutat de València de 30µg/m³ d’òxid de nitrogen, quantitat que supera àmpliament els 10µg/m³ que recomana l’OMS i que serà obligatori no superar abans de l’1 de gener de 2030, segons els nous límits fixats pel Parlament Europeu fa uns mesos per a tots els estats membres. Per tant, la ciutat de València ha de reduir molt les seues emissions, i en esta tasca la bicicleta és un aliat imprescindible. Per això, enguany la IV Marxa a València en Bici ha volgut fer un toc d’atenció perquè les institucions faciliten els itineraris ciclistes, de manera que no siguen marginals sinó que ocupen espais cada vegada més importants en el conjunt de les vies urbanes i interurbanes.
Els vehicles a motor, a més d’ocupar la major part de la trama urbana i condicionar els espais de convivència, estan provocant malalties respiratòries, cardiovasculars, i d’altres relacionades amb la contaminació de l’aire. L’espai per a vianants i bicicletes avança en els nuclis urbans de l’Eliana, San Antonio de Benagéber i Paterna, pobles per on ha transcorregut la marxa en bici fins arribar a València, però no es pot oblidar que estos tres pobles, especialment Paterna, estan travessats per grans infraestructures viàries, com la pista d’Ademús, i especialment el By pass, que està en fase de duplicació, i les seues poblacions estan exposades a uns nivells de partícules contaminants elevats. Per això, l’esforç de les administracions, tant locals com autonòmica, ha de centrar-se en facilitar els desplaçaments en bicicleta millorant les infraestructures per a este mitjà de transport i facilitant espais separats en els vagons de metro perquè puguen pujar bicicletes còmodament sense ocupar l’espai dels viatgers, i així reduir el trànsit de vehicles a motor en l’àrea metropolitana.
Bicicletes, encara prohibides en el metro
L’Aliança per l’Emergència Climàtica i l’Associació Veïnal de la Canyada van sol·licitar a FGV fa unes setmanes que tant bicicletes com patinets pogueren tornar a pujar al metro, ja que actualment, a pesar d’haver-se normalitzat els horaris d’FGV després de la DANA, continua estant prohibit pujar bicicletes al metro. Això ha impedit que els participants en la marxa, entre els quals hi havia famílies amb filles i fills menuts, pogueren agafar el metro de tornada, tal com moltes persones feien en edicions anteriors de la marxa.