elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

En marxa el projecte pilot universitari de la UV per a reduir l'estigma social cap a les persones amb trastorns mentals

En marxa el projecte pilot universitari de la UV per a reduir l'estigma social cap a les persones amb trastorns mentals

    Avaluar i reduir l'estigma associat als trastorns mentals en l'àmbit universitari és el propòsit dels tallers pilot iniciats enguany a la Universitat de València i dirigits a l'estudiantat de primer curs de grau. En el Dia Mundial de la Salut Mental, l'equip de recerca responsable d'aquest projecte, abordat conjuntament des de la psicologia i la psiquiatria, alerta dels efectes devastadors de les conductes discriminatòries, crida a la consciència social i demanda una major inversió en recursos i polítiques per a la inclusió.

    Un equip d'investigació de la Universitat de València (UV) ha posat en marxa un observatori de l'estigma social associat al trastorn mental greu. La iniciativa se centra en l'avaluació i intervenció sobre la prevalença d'estereotips, actituds, prejudicis i comportaments socials cap a les persones amb problemes mentals greus.

    Per a això, el projecte ha iniciat una sèrie de tallers dirigits a l'estudiantat universitari més jove i encaminats a avaluar i reduir, en aquest context, l’esmentat estigma, que suposa un dels problemes més importants relacionats amb la salut mental. Així ho constata l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que hui dia 10 d'octubre celebra el Dia Mundial de la Salut Mental.

    “Els estereotips, els prejudicis i els comportaments estigmatizants per part de la societat poden ser més devastadors que el propi trastorn, perquè limiten la integració social de les persones afectades i fins i tot la seua independència econòmica i personal, a més de frenar la cerca d'ajuda professional”, explica Inmaculada Fuentes, professora del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments psicològics de la UV i investigadora principal del projecte. “Conscienciar a la societat de la gravetat del problema, augmentar els recursos i establir polítiques per a la inclusió en aquest camp de la salut és fonamental”, afig.

    Els tallers, de 90 minuts de duració, són introduïts com a activitat complementària al grau, estan impartits pel propi grup d'investigació i compten amb la participació de persones amb experiència viscuda en problemes de salut mental. Conclosos ja en la Facultat de Geografia i Història, actualment s'estan duent a terme en la titulació de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (FCAFE) i està prevista la seua posada en marxa en els graus d'Administració i Direcció d'Empreses, Pedagogia, Educació Social i diverses enginyeries concentrades a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) de la UV, sempre com a experiència pilot i amb vista a futures accions encaminades a reduir un estigma encara freqüent en la societat actual, fins i tot en l'entorn universitari.

    Els principals àmbits on es percep el problema, segons l'equip, són el sanitari, el de l'habitatge i el de l'ocupació, fonamentals per a la integració comunitària i la normalització de la pròpia vida. “Això suposa una barrera per a la integració comunitària i, al seu torn, genera autoestigma”, prossegueix Fuentes. “La confluència de l'estigma social, l'autoestigma i l'estigma estructural danya profundament l'autoestima de les persones, augmenta la desesperança i dificulta la recuperació i la satisfacció amb la vida”, indica la investigadora.

    “Amb aquest projecte volem contribuir a què els universitaris adopten actituds menys discriminatòries i més inclusives, i a què, en un futur pròxim, el fet de patir un trastorn mental deixe de ser tant un impediment per a accedir al treball o a l'habitatge com per a desenvolupar una vida plena i integrada en la societat. Al cap i a la fi, una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental en la seua vida”, conclou Vicent Balanzá, professor de psiquiatria en la UV i co-IP del projecte.

    Participen en l'estudi investigadores i investigadors del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments psicològics, el Departament de Metodologia de les Ciències del Comportament i el Departament de Medicina de la Universitat de València (UV). El projecte està recolzat pel Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida saludable de la UV i finançat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

     

     

     

    Pujar