elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Marina de València avança en la creació d'un skatepark amb una proposta creativa i singular

La Marina de València avança en la creació d'un skatepark amb una proposta creativa i singular
    MÉS FOTOS
    La Marina de València avança en la creació d'un skatepark amb una proposta creativa i singular - (foto 2)
    La Marina de València avança en la creació d'un skatepark amb una proposta creativa i singular - (foto 3)
    La Marina de València avança en la creació d'un skatepark amb una proposta creativa i singular - (foto 4)
    La Marina de València avança en la creació d'un skatepark amb una proposta creativa i singular - (foto 5)
    La Marina de València avança en la creació d'un skatepark amb una proposta creativa i singular - (foto 6)

    La Marina de València segueix avançant en el procés participatiu per a crear un skatepark i urbanitzar el seu entorn de la Plaça de l'Ona. El passat 31 d'octubre se signava el contracte amb l'equip guanyador del Concurs d'Idees, convocat pel Consorci València 2007 (CV07) per definir la pista i el seu entorn. "Marjal Urbana" és la proposta que major puntuació va obtenir, l'autor de la qual és un equip d'arquitectes i urbanistes format pels col·lectius Straddle 3, Carpe i Civic Wise. La seua idea és dissenyar un espai singular, inclusiu, accessible, amb zones verdes i llomes, que albergue diferents usos ciutadans entorn a una pista de patinatge per a tot tipus d'usuaris, i elements com un mirador, pèrgoles, un quiosc o un auditori.

    Un procés participatiu per crear un espai per totes i tots

    A l'estiu de 2017, el CV07 va iniciar el projecte del skatepark amb la creació d'una Comissió de Seguiment composta per representants del món del patí -patinadors independents, entitats públiques, clubs i escoles de València – amb l'objectiu de definir què tipus de pista esportiva era necessària. Les seues propostes van donar forma a les pautes que va establir el Concurs d'Idees per a conceptualitzar la pista i el seu entorn. El passat 7 de setembre, un jurat format per sis persones procedents de l'àmbit de l'urbanisme, el paisatgisme i l'arquitectura, d'una banda, i del patinatge i l'esport per un altra, es va reunir per valorar les vuit propostes tècniques admeses en el concurs, que des d'avui poden veure's en una exposició situada en les oficines del Consorci, en La Marina de València. La mostra estarà oberta al públic fins al 7 de desembre, de dilluns a dimecres de 8h a 18:30h, i de dijous a divendres de 8h a 15h.

    En les següents etapes, la Comissió de Seguiment col·laborarà també amb els autors de la proposta guanyadora, que ja estan treballant en la redacció del projecte, la presentació del qual està prevista per a gener de 2019. A més, a mitjan d'este mes de novembre s'organitzaran tallers oberts al públic perquè les persones interessades puguen participar també en este procés de definició de l'espai.

    Una plaça "renaturalizada", flexible i creativa

    La proposta "Marjal urbana" es caracteritza pel seu disseny singular i creatiu, integrat amb el paisatge i que respecta els accessos ciclistes i per als vianants. La plaça s'organitza a partir d'unes ones que guien els recorreguts naturals i filen els edificis i l'interior de la dàrsena. A manera d'illes, s'introdueixen espais verds i es creen ombres a través de pèrgoles. El skatepark és l'element central al voltant del qual s'articulen diferents usos i situacions i se situen altres elements com un auditori, un quiosc, un mirador i mobiliari urbà transformable.

    La pista de patinatge presenta un esquema circular que genera diverses trajectòries de patinatge i zones diferenciades, oferint múltiples possibilitats. Està pensada per ser usada per tot tipus de persones, amb qualsevol nivell de coneixement de skateboarding.

    El resultat final és un espai públic flexible, creatiu i obert a la innovació.

    L'equip: Straddle 3, Carpe i Civic Wise

    La proposta és obra de dos equips que treballen coordinadament. D'una banda, Straddle 3 és un col·lectiu barceloní d'arquitectes amb experiència en el disseny i construcció d'este tipus d'infraestructura, i en projectes en col·laboració horitzontal entre col·lectius, posant al centre als futurs usuaris. D'altra banda, els membres de Carpe i CivicWise aporten el suport i l'experiència local. CivicWise és una xarxa internacional oberta que promou la participació ciutadana, desenvolupant accions i projectes concrets basats en intel·ligència col·lectiva, innovació cívica i disseny obert. L'equip de Carpe i CivicWise van ser els encarregats d'organitzar el Civic Factory Fest La Marina de València, la primera plataforma d'innovació urbana de València celebrada al novembre de 2016.

    Les cinc Portes de la Marina

    La licitació del skatepark està prevista per a la primavera de 2019. Amb esta iniciativa, el CV07 pretén generar noves possibilitats d'ús, atreure activitat i, en definitiva, convidar a les persones a fer seua La Marina de València. El projecte s'engloba en l'Estratègia d'Espai Públic de la Marina, que traça un esquema general d'organització i qualificació del recinte, on s'identifiquen cinc punts d'accés per a ciclistes i vianants Estes "Portes de la Marina" pretenen convertir-se en cinc places, llocs de convivència que anuncien al visitant l'entrada al front marítim. La Plaça de l'Ona és la primera de les places d'accés en la qual s'està treballant, amb el skatepark com a element singular.

     

    Pujar