María José Catalá destaca el repte que assumeix València com a Capital Verda Europea 2024
L'alcaldessa ha subratllat que “València aportarà al món la seua pròpia narrativa sense radicalitats i per a ser una ciutat habitable”
L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha donat la benvinguda este dimarts en nom de la ciutat als premiats en l'edició 2023 dels Premis Rei Jaume I, que han rebut els guardons en una cerimònia celebrada en la Llotja, i presidida per SM el rei Felip VI. Catalá ha sigut l'encarregada d'obrir l'acte protocol·lari amb una intervenció en la qual ha destacat el paper de València com a “bressol del talent”, i en la qual ha subratllat la importància fonamental de la ciència i la investigació per al futur de les societats.
El lliurament dels premis Rei Jaume I ha comptat amb la participació del president de la Generalitat, Carlos Mazón; el president de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, Vicente Boluda; i el presidente executiu de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, el professor Javier Quesada. A més, han assistit a l'acte la presidenta de Les Corts , Llanos Masó, la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, les persones integrants dels jurados de les diferents categories dels premis (que compten amb nombrosos premis Nobel del panorama internacional), i els representants de les entitats que patrocinen cadascun dels premis.
Davant tots ells, l'alcaldessa Catalá ha agraït el “compromís de la Corona amb el futur del nostre país que estos premios simbolitzen”. “Un futur –ha defensat- on no podem permetre'ns alçar murs ni generar desigualtats, sino tot el contrari: hem d’il·luminar esperança i generar oportunitats, que és, precisament el que representen la ciència, la investigació i la innovació”.
Per això, Catalá ha felicitat les persones que reben enguany els guardons: Antonio Echavarren Pablos, Premi Rei Jaume I d'Investigació Bàsica; Olympia Bover Hidiroglu, Premi Rei Jaume I d'Economia; Guillermina López Bendito, Premi Rei Jaume I d'Investigació Médica; Carlota Escutia Dotti, Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient ; Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila, Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor; i Daniel Maspoch Comamala, Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies (este últim guardó, patrocinat per l'Ajuntament de València).
La Capitalidad Verda Europea, un repte singular
Durant la seua intervenció en la cerimònia, l'alcaldessa de València s'ha fet ressò de l'advertiment “unànime” de la comunitat científica sobre “la intensa alteració dels ecosistemes que habitem”. “Se'ns exhorta a revisar el desajustament cada vegada major de l'equilibri amb el nostre entorn, i se'ns proposa resituar la nostra relació amb la natura”, ha assenyalat María José Catalá, qui ha destacat el paper de València en este context, “como a Capital Verda Europea, que aportarà al món la seua pròpia narrativa sense radicalitats que puguen destruir àmbits de benestar i sempre de comú acord amb la raó i la ciència”.
“No es tracta de crear nous paradigmes; es tracta de descendir alguns esglaons i d'ajustar les obligacions, o bé harmonitzar-les, en unes places, en uns carrers, en uns edificis, en uns jardins, en unes infraestructures. A destinar-les a la vida immediata, la d'un veïnat, la del nostre veïnat, i hacer dels idearis notables un missatge d'eficiència i utilitat”, ha argumentat Catalá. “Este és el gran repte que tenim les administracions –ha subratllat- avoltar la innovació, les noves tecnologies i la ciència a la societat, apoyar la labor investigadora, i promoure el desenvolupament en l'activitat privada”.
L'alcaldessa ha dedicat també una part de la seua intervenció als “temps d'incertesa actuals” i més concretament “als desafiaments polítics i socials de llarg abast que hem d'anar afrontant sense extraviaments, però amb la serenitat que dona el saber quin lloc ocupem entre la jerarquia de les nostres conviccions”.
“Empoderar els nostres científics”
En este sentit, ha garantit el compromís de la ciutat de València, “que no vol ser només el bressol del talent. També volem ser la llar del talent”, ha afirmat. “Una llar que permeta als nostres joves quedar-se per a desenvolupar els seus projectes i investigacions”.
“Si no empoderem els nostres grans científics, els quals van nàixer ací, estem creant una societat òrfena”, ha conclòs l'alcaldessa, qui ha volgut fer una menció especial en este context al professor Santiago Grisolía, que va faltar fa ara un any. “Nascut a València i enamorat de la seua ciutat natal, el professor Grisolía no va deixar de pedalar fins a convertir la ciutat en centre neuràlgic del genoma humà i en lloc de pelegrinatge dels premis Nobel, creant estos prestigiosos premis científics que hui ens reunixen ací”, ha destacat.
Catalá ha finalitzat amb una menció especial a l'empresariat valencià, “enfront d'eixes veus que qüestionen la vostra labor”; i s'ha dirigit a este col·lectiu “com a alcaldessa de València i la primera de les defensores del respecte que mereix esta ciutat” per a agrair-los per “generar ocupació, prosperitat i futur al nostre país i en la nostra terra”, ha subratllat. L'alcaldessa ha conclòs amb un missatge de gratitud a totes les persones guardonades pel seu esforç: “gracias per no defallir i per representar el millor i més poderós que pot oferir el nostre país: el coneixement”.
Després de les paraules de l'alcaldessa, han intervingut en la cerimònia el president de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, Vicente Boluda, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón. En nom de tots els premiats ha pres la paraula Alfonso Jiménez, Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor. L'acte ha conclòs amb les paraules de SM el rei Felip VI.