María José Broseta: “L'Ajuntament ha d'activar els mitjans necessaris per a millorar el manteniment, la neteja i la poda”
La Federació d’Associacions Veïnals de València reclama un manteniment adequat per als carrers i jardins de la ciutat
La FAAVV ha assenyalat hui la necessitat urgent que té la ciutat per millorar les condicions de neteja i poda als carrers i jardins de València. “El Govern municipal ha de disposar tots els mecanismes necessaris per a posar fi a una situació cada vegada més insostenible respecte al manteniment, neteja i poda que en alguns casos fins i tot està fent intransitable la ciutat en molts punts”, ha dit María José Broseta, presidenta de la Federació veïnal.
En aquest sentit, la Federació d’Associacions Veïnals de València ha assenyalat com a prova de la notable falta de poda i manteniment el fet que no es puga passar sense acatxar-se per molts carrils bici o per voreres, on cada vegada és més difícil passar evitant les branques d'arbres i plantes. Així mateix, la FAAVV destaca la gran diferència que continua existint entre el manteniment en les zones turístiques i els barris perifèrics, on la deixadesa i l'abandó es fan molt més palpables encara.
“No es pot parlar tant de flora autòctona protegida o de biodiversitat, que està molt bé, si després no es netegen i poden els escocells”, ha explicat María José Broseta, qui ha afegit que, en molts casos, s'estan deixant créixer les males herbes, fins i tot envaint les voreres i dificultant la circulació dels vianants, a més de transmetre una imatge de ciutat bruta.
Manteniment i recollida del fem
Des de la Federació veïnal es recorda que un manteniment adequat és imprescindible i, molt més, havent-se fet parcs amb nous enjardinaments que es deixen créixer de manera silvestre i sense que la poda es realitze amb la regularitat deguda. Des del Govern municipal s'han d'activar els mecanismes necessaris perquè es destinen més mitjans i recursos humans per a aquestes labors, així com per a millorar la metodologia i regularitat dels manteniments i podes.
Això s'agreuja a més amb la falta d'un criteri homogeni per a la col·locació i bon accés als contenidors de fem. Així com el fet que falten contenidors, en particular els de recollida de cartó i paper, i que hi haja una freqüència de buidatge adequada als usos i costums de cada barri i demarcació.
Campanyes informatives
Així mateix, i més enllà de la responsabilitat concreta del propi Consistori, des de la Federació d’Associacions Veïnals de València també es fa referència a la part de responsabilitat de la pròpia ciutadania i, en aquest sentit, es recorda la necessitat de desenvolupar campanyes pedagògiques informatives orientades als veïns i veïnes.
“Aquestes campanyes han d'activar-se des de l'Ajuntament per a poc a poc aconseguir que la totalitat de la ciutadania considere els seus parcs i jardins en particular i l'espai públic en general la continuació de la seua pròpia casa. Però això ha de vindre acompanyat d'una correcta gestió del manteniment per part de l'Administració”, ha recordat Broseta.