María Dolores Bargues, primera dona presidenta de la Societat Espanyola de Medicina Tropical i Salut Internacional
La Societat Espanyola de Medicina Tropical i Salut Internacional (SEMTSI) ha elegit com a presidenta a María Dolores Bargues Castelló, catedràtica de Parasitologia de la Universitat de València. L'elecció es va realitzar durant l'assemblea general de la societat, realitzada després de la X Reunió de la SEMTSI, celebrada a Barcelona amb el títol 'La innovació en Medicina Tropical: acostant el diagnòstic a les poblacions que ho necessiten'.
Dolores Bargues és la primera dona presidenta de la SEMTSI des de la seua fundació. En 1998 es va celebrar a Chinchón el congrés constituent de la SEMTSI, on la doctora Bargues va formar part de les primeres juntes directives. En l'actualitat, la SEMTSI compta amb més de 500 socis amb representació en múltiples àrees relacionades amb les malalties tropicals i la salut internacional.
María Dolores Bargues és directora de la Unitat de Biologia Molecular, sotsdirectora del WHO Collaborating Center on Fascioliasis and Its Snail Vectors, dependent de l'OMS (Seu Central, Ginebra) i també del FAO-United Nations Reference Center for Parasitology, dependent de FAO (Seu Central, Roma), en la Universitat de València, experta en Biologia Molecular i transmissió de la Fascioliasis de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (IAEA). A més, ha sigut co-organitzadora i secretària del Màster Internacional en Malalties Parasitàries Tropicals durant 19 anys (1988-2006), i actualment és membre de la comissió coordinadora acadèmica del mateix Master Oficial de Postgrau, des de 2006. És membre del claustre de Professors del citat màster durant les 30 edicions del mateix. És responsable de tres acords marc de col·laboració internacionals amb Brasil, Colòmbia i Perú.
La trajectòria professional de María Dolores Bargues s'ha centrat en gran manera en la Medicina Tropical, dedicant gran part de la seua carrera (més de 20 anys) a recerques sobre malalties parasitàries transmeses per vectors com Fascioliasis, Malària, Leishmaniasis o la Malaltia de Chagas. Ha participat en més de 50 projectes de recerca, i ha sigut coordinadora general, investigadora principal o responsable de Projectes Europeus (INCO i GOCE de CE), d'Institucions Internacionals, Nacionals i Autonòmiques.
A escala internacional, destaca el seu paper com a responsable del grup de recerca sobre transmissió i vectors del centre col·laborador de l'OMS sobre Fascioliasis i els seus mol·luscs vectors. També és membre de prestigioses xarxes de recerca internacionals, com l'European Community - Latin American Network for Research on the Biology and Control of Triatominae i la
Red de Investigación Colaborativa en Enfermedades Tropicales (RICET). Ha publicat més de 150 articles en diverses revistes científiques relacionades amb les ciències de la salut, sent autora o coautora de 29 capítols de llibres de continguts relacionats en aquest mateix camp.