elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Orfeó de la UV duu a les Serenates una nova producció amb percussió i dansa inspirada en 'Les Noces' de Stravinski

L'Orfeó de la UV duu a les Serenates una nova producció amb percussió i dansa inspirada en 'Les Noces' de Stravinski

    L'Orfeó Universitari de València, dirigit per Francesc Valldecabres, representarà aquest diumenge, 1 de juliol, en el Festival Serenates, l'espectacle 'Noces', una producció pròpia inspirada en l'obra d'Ígor Stravinski i que compta amb la participació del grup de percussió PerKu‐Va i de la companyia de dansa Innovatori de Moviment. L'actuació tindrà lloc al Claustre del Centre Cultural La Nau i començarà a les 22:30 hores.

    Les entrades, a 3 euros, es poden adquirir a través de: https://www.latenda.es/va/events.

    Amb les direccions escènica d'Alicia Herrero i musical de Francesc Valldecabres, l'espectacle 'Noces' crida l'atenció pel seu marcat caràcter social. L'obra gira al voltant dels conceptes de gènere i, concretament, des d'una rotunda perspectiva femenina. De fet, tres dels seus cinc creadors són dones i dues d'elles són Teresa Catalán, Premi Nacional de Música, i Isabel Latorre, una jove compositora valenciana que enguany és resident de l'Orfeó junt amb Francisco Carbonell.

    La producció de l'Orfeó Universitari té com a eix el concert 'Les Noces', d'Ígor Stravinski, una obra espectacular en molts sentits, que és la segona vegada que s'interpreta a València –i la primera que es fa amb el ballet–. L'espectacle valencià, en canvi, inclou un matrimoni concertat on la dona poca cosa té a veure en una societat ancestral però que hui dia continua reproduint-se en diferents llocs del món. Aquesta obra ha servit Isabel Latorre per compondre 'Rag Doll Rhymes', amb un text que reflexiona sobre el masclisme amagat en un bon grapat de cançons de bressol d'arreu del món, que pren la cançó tradicional 'A la voreta del mar' com a eix conductor.

    L'espectacle presentarà les imatges de 'Tres voltes rebel'; els dibuixos d'Amèlia Soler, una jove creadora valenciana compromesa que enguany també és l'artista resident de l'Orfeó; i la dansa d'Alicia Herrero; i tindrà una durada aproximada de 70 minuts sense pausa en què les obres s'enllaçaran en un contínuum sonor d'estètiques diferents.

     

    L'Orfeó i el seu director

    L'Orfeó Universitari de València va ser fundat el 1947 al si de la Universitat de València i està format per estudiants, graduats i professors d'aquesta institució acadèmica i també de la Universitat Politècnica de València. Les seues activitats es realitzen amb el patrocini de l'Àrea d'Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València, de Banco Santander i amb la col·laboració de les universitats de València i Politècnica de València, CulturArts de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València.

    Entre els reconeixements obtinguts fins ara destaquen el Primer Premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris, així com el Primer Premi d'Havaneres i del públic en el Certamen Internacional d'Havaneres de Torrevella, entre uns altres. Posseeix, a més, diverses distincions, entre les quals, les medalles de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València o l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. Així mateix, ha realitzat gires per Europa, els EUA, l'Índia, Filipines o la Xina. Entre les seues col·laboracions, es poden remarcar les realitzades amb les orquestres de València, Filharmònica de la Universitat de València, Nacional de Catalunya, RTVE o Filharmònica de Madrid, i ha estrenat a Espanya les obres 'Carmina Burana' i 'Catulli Carmina', d'Orff; 'Te Deum', de Kodály; 'Missa en fa menor', de Bruckner; 'El cant dels boscos', de Xostakóvitx; o 'Cantata Txeca', de Smetana, entre unes altres, així com l'estrena absoluta de 'De profundis', d'Esplà; 'Missa solemnis', de Lammerz; o 'Pax et bonum', de C. Martínez-Orts, per exemple.

    El director de l'Orfeó és Francesc Valldecabres (Quart de Poblet, 1980), titulat pel Conservatori de València en Direcció d'Orquestra i Direcció Coral. Té estudis d'improvisació i acompanyament, i clavecí. A més, és Màster de Direcció Coral pel Conservatori de Rotterdam i d'Estètica per la Universitat de València. Ha col·laborat com a continuista i corepetidor amb formacions de renom, ha realitzat una desena d'enregistraments com a continuista i director sobre el patrimoni valencià, i treballa com a professor.

     

    "Que la força de la percussió us acompanye"

    PerKu‐Va és un grup format per cinc amics i professors de percussió de Múrcia i València: Sergio Izquierdo, Roberto Soria, Alberto Marquina, Manel Ramada i Toni Flores, amb una àmplia trajectòria artística, participant en esdeveniments musicals i festivals internacionals de percussió com ara Riba‐roja de Túria, Lorca, Ciutat de Llíria, Villahermosa i Chiapas (Mèxic), Puerto Rico, BUM Fest a Žalec (Eslovènia), IPEW a Bjelovar (Croàcia), Graz (Àustria), Tianjin (Xina), etcètera.

    La seua dilatada experiència sobre els escenaris els ha demostrat "el plaer de veure gaudir l'audiència amb la música de percussió". I per això sempre desitgen al seu públic: "Que la força de la percussió us acompanye".

     

    Innovatori de Moviment

    Innovatori de Moviment és una jove companyia de Xàtiva que va nàixer del projecte educatiu La Nova en dansa/Estudi Alicia Herrero. Des del 2014, col∙labora amb Proeso, la Conselleria d'Educació i diversos CEFIRE, ajuntaments, societats musicals, conservatoris, ONG i altres organismes educatius, culturals i socials.

    Es tracta d'un projecte educatiu per a joves a partir de 12 anys que els permet desenvolupar competències artístiques, creatives i interpretatives mitjançant experiències escèniques amb música en directe.

     

    Les Serenates a La Nau

    Al llarg de la seua trajectòria, el Festival Serenates ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions: l'Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, el Palau de la Música, l'EASD (Escola d'Art i Superior de Disseny) i el Palau de les Arts de València, que s'ha unit en aquesta edició.

    En el marc de Serenates s'han estrenat moltes obres o s'han retrobat després de segles d'oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians han debutat artísticament en aquest escenari, ja que aquest festival s'ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d'un dels millors i majors béns culturals valencians: la música.

    Pujar