L´Oficina Municipal d´Atenció a la Discapacitat de València assesora prop`de 2.000 persones este estiu
Este servici està adscrit a la secció d’Atenció a la Diversitat, de la qual també depenen tres centres ocupacionals, un centre de dia i una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual
Un total de 1.954 persones han rebut orientació i assessorament per part del personal de l’Oficina Municipal d’Atenció a la Discapacitat (OMAD) des del passat mes de juny, una xifra que demostra, en paraules de la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, que es tracta “d’un recurs clau a València per atendre qualsevol necessitat de les persones que presenten alguna discapacitat a la ciutat”. El 71,6 % de les consultes són telefòniques davant del 9,1 % que es realitzen mitjançant correu electrònic. El 19,1 % restant correspon a usuaris que des del 12 de juny, quan es va reprendre l’activitat presencial en el servici, s’acosten a l’edifici Tabacalera, al carrer d’Amadeu de Savoia número 11, per recollir la targeta d’estacionament per a vehicles amb persones amb mobilitat reduïda. L’OMAD està adscrita a la secció d’Atenció a la Diversitat, de la qual també depenen tres centres ocupacionals, un centre de dia i una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual.
“L’Oficina Municipal d’Atenció a la Discapacitat és un recurs clau a València per atendre qualsevol necessitat de les persones que presenten alguna discapacitat a la nostra ciutat”, ha manifestat la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano. “Una bona prova d’açò són les quasi 2.000 atencions que s’han fet només des del mes de juny”. L’edil ha destacat que l’OMAD, junt amb els tres centres d’ocupació, el centre de dia i la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual “conformen el conjunt de recursos que té l’Ajuntament a l’abast de la ciutadania amb alguna discapacitat”.
A més de gestionar els tràmits i lliurar la targeta d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda, l’OMAD proporciona orientació i assessorament al públic, professionals i entitats sobre recursos especialitzats en discapacitat i resol consultes específiques sobre diversitat funcional relacionades amb temes laborals, d’oci, accessibilitat i eliminació de barreres, entre altres. L’oficina està oberta de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, però és necessari sol·licitar cita prèvia per complir amb les mesures de prevenció i seguretat decretades per les autoritats sanitàries a causa de la COVID-19.
L’OMAD està adscrita a la secció d’Atenció a la Diversitat, de la qual també depenen tres centres ocupacionals (Gravador Planes, Isabel de Villena i Juan de Garay), un centre de dia (Font de Sant Lluís) i una residència (La Nostra Casa-Vall de la Ballestera), tots ells dedicats a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual. Durant l’Estat d’Alarma per la pandèmia, s’ha donat suport domiciliari i acompanyament per l’entorn a 23 usuaris d’estos centres, gràcies al projecte de respir familiar conveniat amb l’entitat Plena Inclusión CV.
En este temps des dels mateixos centres s’ha mantingut el contacte amb les famílies i persones usuàries a través de telefonades i videotelefonades i s’ha remés, en els casos en què era possible, material per treballar des de casa. Una volta reoberts, als centres s’han anat incorporat els usuaris amb l’aforament, ajustos i torns necessaris que garantisquen les mesures de seguretat i les directrius i normes de les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i Igualtat i Polítiques Inclusives. En qualsevol cas, la residència ha estat funcionant en tot moment, ja que es tracta d’un recurs substitutiu de la llar i, per tant, està oberta les 24 hores durant els 365 dies de l’any.
La regidora Isabel Lozano ha ressaltat que “especialment en estos temps de pandèmia s’ha vist la importància d’este recurs, de l’Oficina Municipal d’Atenció a la Discapacitat, així com de tota la secció d’Atenció a la Diversitat, per tindre un contacte permanent amb les persones que necessitaven algun tipus d’orientació, de recurs, d’ajuda durant el confinament”.