L'ocupació, la mobilitat i la neteja acaparen el DebateVLC 2018
El govern de la Nau ha realitzat un balanç positiu d'aquests tres anys
L'oposició ha mostrat el seu descontentament amb l'ús que s'ha fet dels pressupostos
L'últim Debat de l'Estat de la Ciutat abans de la celebració de les pròximes eleccions municipals ha tingut com a temes protagonistes l'ocupació, la mobilitat i la neteja dels carrers. Sobre aquest tema, el tripartit ha realitzat en totes les seues intervencions un balanç positiu encara que amb el considerant de "necessitar més temps" perquè tots els projectes culminen. Per la seua banda, l'oposició ha mostrat el seu descontentament i arremès per la mala gestió que, al seu judici, s'ha fet dels recursos econòmics disponibles.
Amb la finalitat de la legislatura cada vegada més a prop, els integrants del govern de la Nau han aprofitat aquest últim debat per a realitzar balanç. El primer a fer-ho, i de manera més extensa, ha sigut l'alcalde Joan Ribó qui ha aprofitat l'ocasió per a expressar la seua intenció de renovar l'actual govern municipal: "Si està en la meua mà, faré possible la renovació d'un govern de progrés" ha assegurat.
A més, durant la seua intervenció ha anunciat a la ciutadania una bateria de mesures que es duran a terme en els pròxims mesos i realitzat un repàs per aquelles accions que han contribuït a tenir "un balanç positiu". Entre totes elles, destaquen: la inversió en polítiques actives de promoció laboral de 19,5 milions d'euros; la disminució d'un 20,2% de la despesa anual d'electricitat; la creació de 37 rutes escolars segures; una inversió en els últims tres anys de 3,5 milions d'euros en parcs i la compra de 131 autobusos (2 elèctrics i 88 híbrids). Tot açò, sumat a l'eixida del Pla d'Ajust al que estava sotmès l'Ajuntament des de fa uns anys.
PSPV, Compromis i València en Comú
Els portaveus dels grups municipals també ha aprofitat els seus respectius torns per a realitzar un balanç dels últims anys de gestió. Tots ells amb un punt en comú: el balanç és positiu. La primera a intervenir ha sigut la portaveu de València en Comú, Maria Oliver, qui ha centrat gran part de les seues paraules a defensar el model de ciutat que s'està creant, "una ciutat més justa i més segura". A més, ha ressaltat l'assoliment del govern d'haver reduït el deute municipal a la meitat "malgrat les dificultats que ens ha posat el govern central", ha assegurat.
Per la seua banda, la portaveu i candidata a l'alcaldia del PSPV, Sandra Gómez, ha ressaltat l'esforç realitzat per l'administració per a reduir l'atur en la ciutat i aconseguir una ciutat "cabdal de la llibertat". "Si en 2015 l'urgent era atendre el drama de la desocupació, desembossar i sanejar l'Ajuntament de València, avui l'important és assumir la responsabilitat d'aprofitar l'oportunitat que té la ciutat" ha assegurat Gómez.
Per part de Compromís, ha pres la paraula el seu portaveu Pere Fuset qui ha repetit en diverses ocasions que el govern municipal el que ha fet durant aquests anys ha sigut "treballar, persistir i esperar". Una política que ha permès, segons ha explicat el portaveu, "posar en el centre de les seues polítiques a les persones, i de manera molt especial a aquelles afectades per la crisi".
Durant la seua intervenció, el també regidor de festes de la ciutat, ha recordat els casos judicials en els quals s'ha vist immers el partit popular de València assenyalant que "ara a València ni es malgasta, ni es roba i a més es paguen les factures en temps record". A més, en el que a matèria festiva es refereix ha ressaltat la gestió que s'ha realitzat, assegurant que un canvi "vol dir tractar a les festes com a cultura".
Oposició descontenta
Després de les intervencions dels membres de l'actual govern municipal, l'oposició formada per Ciutadans, amb Fernando Giner al capdavant, i Partit Popular, representats per Eusebio Mozó, han pres el torn de paraula per a realitzar una valoració molt diferent a la dels seus companys d'hemicicle.
"Tres anys de decepció" així ha començat el seu discurs el portaveu de Ciutadans, qui ha acusat als municipals de finançar associacions "pancatalanistas" en lloc d'invertir en neteja per a la ciutat. En aquesta mateixa línia, ha defensat el turisme com a motor econòmic de la ciutat: "València té tot per a ser un lloc turístic de qualitat. Vostès han convertit a València en un tot a 100" ha afirmat Giner.
A més, el portaveu de Ciutadans ha considerat insuficients les mesures preses en el Pla del Cabanyal, al com ha qualificat com a "gran decepció", en matèria de mobilitat i en les polítiques de barri. "Ens haguera agradat que tots tingueren les mateixes oportunitats" ha assenyalat.
Per la seua banda, el portaveu dels populars en l'Ajuntament ha seguit la mateixa línia crítica que Giner, assegurant que aquests tres últims anys han sigut "de desgovern i de desacord". Mozó ha apuntat els "greus" problemes de mobilitat que pateix València i denunciat la brutícia en els carrers.
"Un increment en els plans administratius, menys seguretat, menys neteja.. Solament hi havia una política: eliminar al Partit Popular, però no han pogut perquè ací seguim" ha conclòs el portaveu popular.