elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Observatori Cultural de la Universitat de València organitza un cicle de trobades iberoamericanes sobre la cultura com a bé públic mundial

L’Observatori Cultural de la Universitat de València organitza un cicle de trobades iberoamericanes sobre la cultura com a bé públic mundial
  • L’Observatori Cultural és l’únic representant espanyol en l’organització d’aquesta trobada que reunirà 27 observatoris de diferents països d’Iberoamèrica en 12 xarrades d’accés públic en línia

L’Observatori Cultural de la Universitat de Valènciaorganitza al costat de dues universitats iberoamericanes un cicle de trobades internacionals per a compartir experiències sobre cultura com a bé públic mundial. L’activitat s’emmarca en el 75 aniversari de l’Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura [OEI] i s’estendrà al llarg d’un any, fins a març de 2025.

Conversatoris iberoamericans amb observatoris inclou 12 xarrades en línia en les quals hi participaran 27 Observatoris Culturals i Sistemes d’Informació Cultural de diferents països d’Iberoamèrica. Cadascuna d’aquestes conferències són d’accés públic, seran transmeses en línia i es difondran en les webs dels observatoris involucrats. Les jornades comencen aquest dilluns, 15 d’abril, i es realitzaran el tercer dilluns de cada mes fins a març de 2025, sempre a les 18 hores (hora Espanya).

Aquesta iniciativa sorgeix des de l’Observatório de Políticas de Ciência, Comunicação e Cultura [PolObs] de la Universidad do Minho (Portugal) i compta en el comité organitzador amb l’Observatório de Políticas Públicas Culturais da Universidade de Brasília (el Brasil). L’Observatori Cultural de la Universitat de València ha sigut convidat a formar part del comité organitzador.

“Aquesta invitació arriba en un moment clau per a l’Observatori Cultural de la Universitat de València, després de quasi cinc anys de creació sota l’aler del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat. Estem orgullosos que el treball realitzat estiga donant resultats d’abast internacional. Aquesta és una oportunitat molt valuosa per a generar llaços i xarxes de col·laboració amb acadèmics, acadèmiques i agents culturals dels 27 observatoris culturals d’Iberoamèrica que estaran involucrats, qüestió que està totalment alineada amb els objectius del Pla Estratègic de la UV per a 2023-2026”, ha destacat Raúl Abeledo, cap responsable de l'Observatori Cultural de la Universitat de València.

Aquest cicle de trobades té com a objectius principals enfortir les relacions entre observatoris culturals de l’espai iberoamericà, visibilitzar el seu paper estratègic en el desenvolupament del sector cultural i reflexionar entorn del nou rol de la cultura com a bé públic mundial.

L’Observatori Cultural de la Universitat de València organitza de manera directa quatre d’aquests 12 encontres, moderant xarrades i dinamitzant els diàlegs. El primer d’ells se celebrarà aquest dilluns, 15 d’abril, a les 18 hores (hora Espanya) i consistirà en el diàleg inaugural entre els tres observatoris organitzadors. La conferència és de lliure accés i no requereix inscripció prèvia. Les persones interessades poden connectar-se a través d’aquest enllaç, que trobaran també en la pàgina web i xarxes socials de l’Observatori Cultural de la Universitat de València: https://www.uv.es/observatoricultural

D’aquestes converses s’extrauran els materials clau per a compondre 12 podcast que prompte estaran disponibles, també amb lliure accés, en la web de l’Observatori. A més, aquest cicle de trobades donarà lloc a una publicació coeditada pels observatoris organitzadors i que es difondrà en octubre de 2025 per al lliure accés de la ciutadania.

La conferència tripartida de tancament serà en 2025 coincidint amb les activitats oficials de celebració del 75é aniversari de l’OEI. Seran tres conferències magistrals i tres taules redones que sintetitzaran les conclusions i desafiaments que deixaran els 12 encontres anteriors. Aquestes conferències seran presencials, una en cada universitat organitzadora en octubre de 2025.

Pujar