elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Observatori Cultural UV examina la importància de les escenes musicals locals en el desenvolupament urbà

L’Observatori Cultural UV examina la importància de les escenes musicals locals en el desenvolupament urbà
  • Se celebrarà dijous 11 de maig, a les 18 hores, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, i només requereix inscripció gratuïta prèvia

L’Observatori Cultural de la Universitat de València, que dirigeix el professor de la UV Raúl Abeledo, porta en maig (dia 11, 18 hores) al Centre Cultural La Nau una nova proposta de debat entorn de la cultura del rock and roll per a analitzar la rellevància de les escenes musicals locals en el desenvolupament urbà de la ciutat de València.

Aquest debat, que serà moderat pel periodista cultural Eduardo Guillot, reunirà les persones responsables del festival autogestionat Funtastic Dracula Carnival (https://funtasticdraculacarnival.net/), amb 18 anys de trajectòria, Paloma Borbone, codirectora i CEO; la sala 16 Toneladas (https://www.16toneladas.com/), que anualment programa més de 200 concerts, dirigida per José de Rueda; i el segell i distribuïdora independent de l’underground local Flexidiscos (https://flexidiscos.bandcamp.com/), en la representació de la qual estarà Óscar.

L’objectiu d’aquesta sessió, segons expliquen des de l’Observatori, és reflexionar sobre la importància que té la generació d’escenes locals en el desenvolupament de l’ecosistema cultural del territori (cultura del rock, xarxes de col·laboració, circuits de programació, comunitats i interaccions diverses) i com això genera una sèrie d’impactes que transcendeixen allò purament cultural per a abastar també allò econòmic i social.

El debat tindrà caràcter presencial i l’assistència és gratuïta amb inscripció prèvia en https://events.fundacio.es/o/35

Els protagonistes

Paloma Borbone ha tocat en diverses bandes de rock and roll. Des de fa 18 anys es dedica a la direcció, juntament amb Álvaro Coalla-Varo, de Funtastic Dracula Carnival, un festival musical autogestionat que reuneix cada any a la ciutat de Benidorm quasi 2.000 persones de tot arreu del món atretes per cartells fora del circuit convencional, mesclant grups més veterans amb joves que comencen a despuntar, tot dins de l’underground, exhaurint les entrades en segons.

José de Rueda, gerent i programador de la sala 16 Toneladas, va iniciar la seua marxa en el sector musical als 16 anys, “fent la càrrega i descàrrega en concerts a la Plaça de Bous, Vivers, Arena Auditorium… (llavors es començava així en el gremi), mentre estudiava electrònica industrial”, afirma. Després va treballar com a auxiliar i tècnic de so i de llums. “Vaig fer gires de grups amb grans muntatges i en hivern vaig tindre treballs amb continuïtat a Canal 9, Palau de la Música i sales com el Roxy Club, a més de treballar esporàdicament en altres sales i en molts concerts a l’aire lliure. Amb 24 anys vaig obrir el meu primer bar de rock and roll: el Kraken Rock Bar, on intentava fer totes les activitats culturals que podia, des de concerts acústics a actuacions de Café Teatre, Cicles de Curtmetratges o Jams literàries”, recorda. Després d’11 anys de gestió, “tenia clar que la meua vocació era programar esdeveniments i el millor, per a no donar explicacions a ningú, era muntar la meua pròpia sala de concerts. El meu amic (pràcticament família) Poldo va confiar en mi i els dos junts portem nou anys fent més de 200 concerts a l’any en el 16 Toneladas”.

Óscar, per la seua banda, defineix Flexidiscos com a “segell i distribuïdora independent de discos, cassets, CD i fanzins que es decanta per estils com el punk, postpunk, hardcore, pop i música electrònica, vam ser una botiga física durant nou anys, però finalment tanquem i ara ens mantenim amb les vendes per correu i en esdeveniments”.

Pujar