La Llei de Pressupostos incentiva la connexió dels creuers a la xarxa elèctrica
L'interés per introduir el Gas Natural Liquat (GNL) en la navegació marítima i a connectar els creuers als molls quan estiguen atracats en els ports ja són visibles en la Llei General de Pressupostos de l'Estat. Els pressupostos aprovats recentment contemplen una reducció del 50% en la T1 (taxa del buc) per als vaixells que utilitzen GNL o electricitat quan estiguen atracats en port. Però no solament. Hi ha més: "enguany hi haurà també una exempció en l'impost especial d'electricitat, per al servei elèctric que es proporcione de moll a buc. Les companyies que subministren electricitat als vaixells atracats en moll no van a tindre que pagar l'impost especial sobre l'electricitat". Així ho va anunciar Ignacio Arrondo, director de Serveis i Competitivitat de Ports de l'Estat i membre del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València (APV), en les "Jornades Econòmic Financeres de Ports 2018", organitzades pel port de València la passada setmana.
Segons Ignacio Arrondo la Llei de Pressupostos porta també "una baixada del 10% en la quantia bàsica de la T3 (taxa sobre la mercaderia) i altres novetats que són de major interès específiques per a les Autoritats Portuàries com són per exemple una exempció en les plusvàlues quan s'alienen actius improductius i el producte d'eixes alienacions es destine a pagar deute; de tal manera que no caldrà pagar per eixa plusvàlua l'impost de societats. Perquè en eixa part no estàvem exempts de l'impost de societats però a partir d'ara sí que ho anem a estar gràcies a la previsió que incorpora al Llei de Pressupostos".
Per al directiu de Ports de l'Estat "la Llei de Pressupostos introdueix també els coeficients correctors i els escenaris de bonificacions; i enguany incorporen per primera vegada el coeficient de correcció de la tarifa de MARPOL".
Però entre les novetats més destacades comentades per Arrondo està sens dubte la presència en la Llei pressupostària de mesures incentivadores de l'ús d'electricitat i GNL en els bucs, especialment quan estiguen atracats en port.
"Enguany – detalla Ignacio Arrondo - va a haver-hi una exempció en l'impost especial d'electricitat, per al subministrament elèctric que es proporcione des de moll a buc. Les companyies elèctriques que subministren electricitat als vaixells atracats en port no van a haver de pagar l'impost especial sobre l'electricitat".
"Açò – afig el també el conseller de la APV - es complementa altres mesures aprovades ja fa ja un parell d'anys i amb la introducció, ara, d'una reducció del 50% en la T1 per als bucs que utilitzen GNL o l'electricitat quan estiguen atracats en port, en comptes del motor dièsel siga el principal o l'auxiliar, per a contaminar menys".
El Fons Financer d'Accessibilitat Terrestre Portuària també va ser un altre dels temes importants tractats en les Jornades celebrades en l'Edifici del Rellotge del Port de València. "El que estudiem del fons – explicava Arrondo - no va ser tant des del punt de vista de quines obres es fan o no, sinó com és el seguiment comptable i pessupostari; i com es materialitza. Les obres estan molt bé però després cal registrar-les comptablement... perquè mentre no hi ha obres reals no es compensa. És a dir, els projectes han de ser aprovats pel Comitè de Presidents, i una vegada són aprovats cal executar-los; la qual cosa comporta la seua complexitat"
Els responsables economics i financers dels ports espanyols també van analitzar a València els efectes que té per a les Autoritats Portuàries la Llei de desindexació de l'economia espanyola; especialment pel seu rellevància a l'hora d'aplicar les tarifes màximes dels serveis portuaris "perquè un informe de l'Advocacia de l'Estat ens va indicar que es tractava d'un text legal aplicable també a les tarifes portuàries; i per tant afectaran a totes les clàusules d'actualització i de revisió dels plecs que venien fent-se tradicionalment en les revisions de tarifes cada any (electricitat, aigua, etc. ) sobre la base de l'IPC. Doncs tot açò – recalca Arrondo - ja no és possible. La normativa de desindexació és més exigent, requereix que hi haja unes memòries econòmiques, una justificació per a permetre eixa actualització"
"La nova Llei ens obligarà – assenyala Arrondo - a conèixer quins són els factors de cost de cada servei, l'estructura de costos, veure quin de cadascun d'eixos factors s'ha vist afectat en les seues estructura, però no en relació a l'IPC, sinó al cost de la mà d'obra que figura en la pàgina web del ministeri o d'estadística; o als costos de l'electricitat, en funció dels costos per KW.
Segons Arturo Giner, director econòmic financer de l'APV "a València, les últimes revisions de tarifes de ja s'han fet amb base a estructura de costos, però ha comportat un treball minuciós que hem compartit amb els altres ports de l'Estat".
Per a explicar fins a quin punt "la desindexació" va a ser exigent, Arrondo va recórrer al exemple d'implementació dels costos de la mà d'obra: "Encara que els salaris hagen pujat un 5% - va explicar - el que es podrà repercutir per aquesta matèria serà el que s'haja incrementat en concepte salaris al personal de les administracions públiques. És a dir; si els salaris dels remolcadors – per posar un exemple – s'incrementaren un 5% i els empleats púbics tingueren una pujada en les seues nòmines del 0,5%, el màxim que es podria repercutir per aquest cost seria un 0'5%.".