elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'IVC i Filmoteca Espanyola presenten a la Filmoteca de València un estudi monogràfic sobre Berlanga

L'IVC i Filmoteca Espanyola presenten a la Filmoteca de València un estudi monogràfic sobre Berlanga
  • 'Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta' és un llibre d'autoria col·lectiva

  • Serà presentat al públic de la Filmoteca de València per José Luis Castro de Paz i Santos Zunzunegui, directors de l'edició

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat, a través de l'Institut Valencià de Cultura, presenta el dijous 3 de juny, a les 18 hores a la Filmoteca de València, el llibre 'Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta', una publicació d'autoria col·lectiva en dos volums, amb edicions en castellà i valencià, sobre la trajectòria vital, cultural i cinematogràfica del cineasta valencià.

El llibre es publica amb motiu del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga i la publicació forma part del programa d'activitats commemoratives de l'Any Berlanga promogudes per la Generalitat.

Coeditat per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de la Filmoteca de l'Institut Valencià de Cultura, i pel Ministeri de Cultura i Esport, a través de Filmoteca Espanyola, el llibre serà presentat al públic de la sala Berlanga de la Filmoteca de València pels catedràtics José Luis Castro de Paz i Santos Zunzunegui, directors de l'edició.

José Luis Castro de Paz és catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Santiago de Compostel·la, i Santos Zunzunegui és catedràtic emèrit de Comunicació Audiovisual de la Universitat del País Basc.

En l'acte estaran presents el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el director de Filmoteca Espanyola, Josetxo Cerdán; el director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'IVC, José Luis Moreno, i la comissionada per a la coordinació de l'Any Berlanga per la Generalitat, l'actriu Rosana Pastor.

Després de la presentació de l'obra, la sessió de la Filmoteca es completarà amb la projecció de 'Plácido' (1961, 83 minuts) de Luis García Berlanga.

Un estudi en dos volums

'Fúria espanyola: Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta' consta de dos volums: 'L'home i la seua obra' i 'Documentació'. En aquests dos volums participen 35 autors majoritàriament de l'àmbit universitari.

En el primer volum figuren els pròlegs del conseller d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà; i del ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes.

En el text introductori de l'estudi, Castro de Paz i Zunzunegui destaquen que "Berlanga és un dels artistes cinematogràfics essencials del nostre país", per a després assenyalar que el llibre es proposa fer "un acostament global i actualitzat a la figura del cineasta valencià".

També indiquen que el llibre "no només pretén estudiar els seus llargmetratges, curtmetratges i sèries de televisió, sinó abordar tant les dimensions individual i col·lectiva de la seua obra. Per a fer-ho, s'ha buscat completar un retrat tan complet com ha sigut possible de l'home i la seua obra, recopilant tots aquells materials (textos crítics, entrevistes, guions no rodats…) que permeten estendre el seu treball i les marques que ha deixat en el cine espanyol i procedir a avaluar l'abast i la influència de la seua difusió internacional".

En el primer volum, la biografia del cineasta valencià és revisada per l'escriptor Antonio Gómez Rufo i la seua aportació a la cultura espanyola és estudiada per l'expresident de la Real Academia Española, Darío Villanueva.

En aquest mateix volum, José Luis Castro de Paz, Héctor Paz Otero i Fernando Gómez Beceiro són els responsables d'estudiar la filmografia de Berlanga en els anys cinquanta. La dècada dels seixanta i l'inici de la seua relació creativa amb el guionista Rafael Azcona és analitzada per Santos Zunzunegui i Víctor Iturregui.

També s'aborden en altres articles qüestions com l'amor i l'aspecte eròtic en el cine de Berlanga. Mentre Carmen Arocena estudia els rituals amorosos en 'Novio a la vista' i '¡Vivan los novios!', Juan Miguel Company se centra en l'erotisme i les parafílies berlanguianes.

Imanol Zumalde revisa el període de maduresa del director valencià, a partir de la transició democràtica: Des de la denominada trilogia nacional (1978-1982) i 'Moros y cristianos' (1987) fins a '¡Todos a la cárcel!' (1993). 'La vaquilla' (1985) compta amb un capítol a part en el qual la pel·lícula és analitzada per Alejandro Montiel i Javier Moral. La sèrie televisiva sobre Vicent Blasco i Ibáñez, que va rodar Berlanga en 1997, és estudiada per Manuel Palacio i Juan Carlos Ibáñez.

De la difícil relació del cineasta valencià amb la censura franquista s'encarrega la professora Nekane E. Zubiaur Gorozika, i els seus primers anys a l'Escola de Cine (IIEC) són estudiats per Asier Aranzuría. Mentre Bernardo Sánchez reflexiona sobre la fructífera vinculació professional de Berlanga amb Azcona, Iñigo Larrauri estudia la seua relació amb els denominats 'cómicos de tripa' de les seues pel·lícules.

El primer volum inclou, a més, estudis de com s'ha vist el cine de Berlanga a l'estranger: Jean-Claude Seguin s'encarrega de França, Duncan Wheeler del Regne Unit, Ralf Junkerjürgen d'Alemanya, Kepa Sojo d'Egipte i César Maranghello d'Argentina i altres països de Llatinoamèrica.

La monografia també analitza qüestions tan diverses com el paisatge, l'ancianitat o la visió de la feminitat en la vida i obra de Berlanga des de perspectives contemporànies que permeten una lectura actualitzada de la seua obra cinematogràfica i de la seua aportació cultural en el context social i històric de 2021.

Des d'una perspectiva de gènere, Carmen Ciller i Ana Mejón subscriuen l'article 'Contra-misogínia i identificació de la feminitat' ; Juan Carlos Ibáñez estudia les localitzacions dels seus rodatges i la presència de la Mediterrània en 'Novio a la vista' i 'Calabuch'; Rubén Romero i Mercedes Álvarez San Román s'aproximen a la visió del món del cineasta en els seus últims anys; i Alejandro Melero i Asier Gil Vázquez indaguen sobre la presència de la vellesa en el seu cine.

Documentació

El segon volum de l'obra reuneix una extensa recopilació de documents sobre la vida i el cine de Berlanga, a més de dos articles sobre la seua relació amb les filmoteques espanyola i valenciana. Mentre Juan Ignacio Lahoz exposa les tasques de conservació de les seues pel·lícules realitzades a l'Arxiu Fílmic de la Filmoteca de l'IVC, el director de Filmoteca Espanyola, Josetxo Cerdán, recorda la seua vinculació amb aquesta institució cinematogràfica de què Berlanga va ser president.

En aquest segon volum, Jorge Nieto ofereix una recopilació dels escrits sobre cine de Berlanga; Antonia del Rey fa un autoretrat berlanguià a través de les seues entrevistes, i José Manuel Sande i Casimiro Torreiro signen l'estudi 'Un Berlanga de paper'. Finalment, Juan Ignacio Lahoz recopila la seua filmografia com a director, i José Manuel Sande s'encarrega en aquest mateix apartat filmogràfic d'altres funcions que va dur a terme Berlanga en el cine al marge de la direcció.

Materials en DVD

A més del contingut en paper, el llibre ve acompanyat per un DVD que inclou una taula redona entorn de Berlanga organitzada per Filmoteca Espanyola i l'ECAM en col·laboració amb l'IVC i l'Acadèmia de Cine. Hi van participar Fernando Trueba, Josetxo Cerdán, Santos Zunzunegui, Borja Cobeaga i Juan Estelrich per a debatre sobre les influències de Berlanga en el cine espanyol contemporani.

El DVD també inclou 'El circo' (1949), pràctica realitzada per Berlanga a l'Institut d'Investigacions i Experiències Cinematogràfiques (IIEC), i 'Se vende un tranvía' (1959), capítol pilot de la sèrie 'Los Pícaros', dirigit per Juan Esterlich, produït Luis García Berlanga, escrit per Berlanga i Rafael Azcona, amb introducció de Juan Esterlich, fill del realitzador.

El preu de venda al públic de 'Furia española. Vida, obra, opiniones y milagros de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta' és de 31,17 euros i estarà disponible a València a LLIG, la llibreria de la Generalitat Valenciana.

Pujar