elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IVC acull en la Filmoteca de València les projeccions del festival Prime the Animation! en el desé aniversari

L’IVC acull en la Filmoteca de València les projeccions del festival Prime the Animation! en el desé aniversari
  • La 10a edició del festival Prime the Animation!

MÉS FOTOS
L’IVC acull en la Filmoteca de València les projeccions del festival Prime the Animation! en el desé aniversari - (foto 2)

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, acull en la Filmoteca de València les projeccions de la desena edició del festival internacional d’animació Prime the Animation!, que en aquesta ocasió se celebra amb cinc sessions entre el dimarts 18 i el dijous 20 d’octubre.

Organitzat pel màster d’Animació de la Universitat Politècnica de València, Prime the Animation! reuneix treballs d’estudiants de les millors escoles d’animació i professionals emergents del sector de l’animació procedents de tot el món.

El festival inicia la programació en la Filmoteca el dimarts 18 d’octubre, a les 18 hores, amb la projecció d’una selecció de cinc curtmetratges de Joanna Quinn rodats entre 1986 i 2006: ‘Girls Night Out’ (1986), ‘Body Beautiful’ (1990), ‘Elles’ (1991), ‘Britannia’ (1993), ‘Wifes of Bath’ (1998) i ‘Dreams and Desires: Family Ties’ (2006). La sessió comptarà amb una presentació i un col·loqui posterior a càrrec de Joanna Quinn.

La britànica Joanna Quinn (Birmingham, Anglaterra, 1962) és tota una figura de l’animació cinematogràfica. Ha rebut més de 90 premis en els més reconeguts festivals de tot el món per l’estil personal de les seues obres, en les quals destaca el talent que té per al dibuix i per a la creació d’animacions dinàmiques i vitalistes. Els curts més representatius de la seua filmografia estan protagonitzats per Beryl, un dels personatges més icònics de l’animació feminista, que també dona nom a la seua productora independent.

Aquest mateix dimarts 18 d’octubre, a les 20 hores, la Filmoteca acull la sessió inaugural del festival, que serà presentada per la directora de Prime the Animation!, Sara Álvarez, acompanyada per Joanna Quinn. L’animadora britànica presentarà la projecció del seu curt ‘Affair of the Art’ (2021), que està nominat a l’Oscar al millor curt d’animació en 2022.

En aquesta sessió també es projectaran els curts guanyadors de les passades edicions del festival, dirigits per cinc animadores europees: ‘Simbiosis carnal’ (2021) de Rocío Álvarez, ‘Patchwork’ (2018) de María Manero, ‘Saigon Sur Marne’ (2019) de la francesa Aude Ha Leplege, ‘À la mer poussière’ (2020) de la francesa Héloïse Ferlay, i ‘Radiotheraphy at the Yellow Hill’ (2020) de la txeca Noemi Valentíny. La sessió és gratuïta, passant prèviament per taquilla per a recollir-hi l’entrada.

El dimecres 19 d’octubre, a les 18 hores, i el dijous 20 d’octubre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta la versió restaurada en 4K del clàssic ‘La tomba de les lluernes’ (1988) d’Isao Takahata. La pel·lícula és una de les obres mestres de l’animació, però també una de les més esquinçadores representacions de la cruesa i els horrors de la guerra.

El dimecres 19 d’octubre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta una selecció de cinc curts de Raimund Krumme: ‘Rope Dance’(1986), ‘Spectators’ (1989), ‘Crossroads’ (1989), ‘Passage’ (1994) ‘The Message’ (2009) i ‘Choir of the Prisoners’ (2004). Raimund Krumme presentarà la sessió i mantindrà un col·loqui amb el públic.

L’alemany Raimund Krumme (Colònia, 1950) és un reconegut realitzador d’animació independent els treballs de la qual han obtingut premis en alguns dels festivals internacionals més prestigiosos. Els seus curtmetratges estan centrats en el dibuix, la representació de l’espai i el moviment del cos humà.

El dijous 20 d’octubre, a les 18 hores, la Filmoteca projecta una selecció de cinc curts de Mercedes Gaspar: ‘Su primer amor’ (1992), ‘El sueño de Adán’ (1994), ‘Las partes de mí que te aman son seres vacíos’ (1995), ‘Esclavos de mi poder’ (1995) i ‘El sabor de la comida en lata’ (1995). Mercedes Gaspar presentarà la sessió i mantindrà un col·loqui posterior amb el públic.

Mercedes Gaspar (Saragossa, 1964) és una pionera de l’animació espanyola. Amb ‘El sueño de Adán’ va obtindre el Premi Goya al millor curt d’animació l’any en què l’Acadèmia de Cinema concedia aquest premi per primera vegada. Després va ser finalista en aquesta categoria amb ‘Las partes de mí que te aman son seres vacíos’ (1995) i ‘Esclavos de mi poder’ (1995). Les seues obres estan realitzades amb la tècnica de la pixilació (‘stop-motion’ amb persones) i entronquen amb la tradició del cinema surrealista hereua de Buñuel i Svankmajer.

També es realitzen xarrades i altres projeccions a l’Auditori Alfons Roig de la Universitat Politècnica de València. El programa de competició es podrà veure també en línia, una vegada finalitzades les projeccions presencials, amb el registre previ en el web del festival: https://primetheanimation.upv.es/#.

El dia 22 d’octubre, a les 20 hores, en el Centre Cultural Octubre, es donaran a conéixer els set premiats del festival i es projectarà el palmarés. Els premis inclouen premis, diplomes, materials professionals d’animació i un premi econòmic de 1.000 euros per al millor curt internacional, patrocinat per la Fundació Cañada Blanch.

Pujar