L'IVAM obri les portes al disseny
És el primer museu a Espanya que integrarà obres de disseny en la seua col·lecció, com ja han fet el MoMA i el Centre Georges Pompidou
Primerament va ser el còmic, ara arriba el torn del disseny i en un futur pròxim serà l'arquitectura. El director de l'Institut Valencià d'Art Modern, José Miguel G. Cortés, i professionals integrants de La Nave, el col·lectiu valencià que va revolucionar el disseny en els anys 80, han celebrat una reunió amb l'objectiu d'impulsar la integració d'aquesta disciplina dins de la Col·lecció de l'IVAM i de la seua programació expositiva.
Marisa Gallén (Premi Nacional de Disseny 2019), Daniel Nebot (Premi Nacional de Disseny 1995), Nacho Lavernia (Premi Nacional de Disseny 2012), juntament amb Eduardo Albors, Sandra Figuerola, Carlos Bento, Luis Lavernia i José Juan Belda són els dissenyadors que han assistit a la trobada a l'IVAM.
Juntament amb Luis González, que no ha pogut estar present, i els ja morts Paco Bascuñán i Quique Company, van formar el col·lectiu de disseny de La Nave que va estar actiu des de 1984 fins a 1991 amb un estil innovador que va crear escola i que va aconseguir una gran repercussió.
"La Comunitat Valenciana ha sigut un referent per a entendre no solament el disseny, sinó també la creació artística en la seua globalitat", ha destacat el director de l'IVAM sobre un sector que es basa en una llarga i profunda implantació al territori valencià i que ha vist confirmada la seua trajectòria amb la designació de València com a capital mundial del disseny en 2022.
"El primer pas és la presentació el 3 d'abril de l'exposició 'Disseny de producte a la Comunitat Valenciana' a l'IVAM Alcoi", ha subratllat José Miguel G. Cortés. Es tracta d'un recorregut pel disseny industrial valencià des de 1994 fins hui que mostrarà la seua evolució i complexitat, així com el seu gran valor creatiu.
El segon pas va més enllà. "L'IVAM pretén ser un museu inclusiu, sense jerarquies ni estratificacions, en el qual tenen cabuda disciplines com el disseny en totes les seues facetes", ha explicat el director del museu sobre una iniciativa que ha qualificat de "fet històric" ja que l'IVAM "és el primer museu d'Espanya que integrarà el disseny en la seua Col·lecció, com ja han fet el MoMA i el Centre Pompidou", ha comentat.
"El disseny està vivint un moment lluminós", ha ressaltat Marisa Gallén, presidenta de l'Associació València Capital del Disseny. "En els anys 80 es va produir el 'boom' del disseny i ara la capitalitat del disseny per a València significarà un abans i un després en la percepció que la societat té d'aquesta disciplina", ha conclòs.
Aquest interés de l'IVAM per una manifestació artística com el disseny no és nou. "L'exposició 'Construint nous mons. Les avantguardes històriques en la Col·lecció de l'IVAM (1914-1945)', ja l'any 2015 va reivindicar la importància del disseny industrial, incloent una selecció de 40 objectes de la Col·lecció Alfaro Hofmann", com ha postil·lat el director de l'IVAM.
Cinc anys després d'aquella exposició, l'IVAM obri les portes al disseny, que sempre ha estat present al nostre territori, fent passos endavant pel camí de la innovació i l'excel·lència. "És una meta a llarg termini, sense urgència, amb l'objectiu que el disseny, l'arquitectura i el còmic dialoguen de tu a tu amb les arts plàstiques", ha confirmat el director.