L’IVAM i la Fundació Divina Pastora firmen un acord per a la catalogació de 4.000 ‘fanzines’
El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, i la gerent de la Fundació Divina Pastora, Rosa Laparra Prado, han signat un acord per a la catalogació i investigació de la col·lecció de ‘fanzines’ donada a l’IVAM per l’expert en còmics Álvaro Pons.
La Fundació Divina Pastora aporta 6.000 euros per a finançar el projecte d’ordenació de la col·lecció, la creació d’un tesaurus temàtic i la catalogació de la col·lecció per a l’accés lliure de consulta per a investigadors.
L’any 2018 es va constituir en l’IVAM la primera ‘fanzinoteca’ d’historieta d’Espanya, una referència ineludible en l’estudi d’aquestes edicions a escala espanyola i europea. Gràcies a la donació de l’expert i investigador Álvaro Pons, també membre del comité assessor de l’IVAM, la biblioteca del museu disposa d’una col·lecció de quasi 4.000 ‘fanzines’ que recorren la història d’aquestes publicacions de vocació efímera i transgressora.
La col·lecció des del moviment ‘fanziner’ dels anys 60, ‘fanzines’ històrics com ‘La piraña divina’ o ‘El gat pelat’, peces clàssiques com ‘NSLM (Nosotros somos los muertos)’ dels dibuixants Max i Pere Joan, així com representacions del ‘fanzine’ valencià, que en la dècada dels 80 va consolidar València com a punt de trobada de la producció d’aquestes publicacions i va refermar la seua tradició en el món del còmic i la il·lustració.
“No es pot entendre la cultura contemporània sense comptar amb els ‘fanzines’”, ha declarat José Miguel G. Cortés, director de l’IVAM, en referència a l’aposta del museu per aquestes publicacions que estan vivint una autèntica edat d’or d’explosió creativa.
Amb aquest pla de conservació i difusió de ‘fanzines’, l’IVAM continua apostant pel còmic i la il·lustració, àmbits indispensables per a entendre la cultura visual contemporània. Aquest impuls de l’IVAM s’ha manifestat no només a través de projectes expositius en la seua programació artística com les mostres ‘VLC. Línia Clara’, ‘Cas d’estudi. Daniel Torres’. ‘La casa’, ‘Fanzination! Els fanzines de còmic a Espanya’ o ‘El Dibuixat. Paco Roca’, sinó també incloent-hi el còmic en la seua col·lecció.
El projecte de la ‘fanzinoteca’ de l’IVAM tindrà accés lliure de consulta per a investigadors i interessats i podrà ser consultat també a través del catàleg en línia de la biblioteca, igual que la resta de les matèries.