L'IVAM destina més d'un milió d'euros per a comprar obres d'art
El museu amplia la seua col·lecció amb treballs de 22 artistes incorporant la perspectiva de gènere i apostant per les obres locals
El Consell Rector de l'IVAM, presidit pel conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha aprovat l'adquisició d'obres d'art per un valor d'1.053.741 euros. Amb aquestes peces el museu valencià enriqueix la seua col·lecció amb pintures, escultures, instal·lacions, fotografies i dibuixos realitzats, majoritàriament, per dones i artistes locals.
Es tracta d'un total de 40 obres de 22 artistes (16 dones, 2 persones de gènere no binari i 4 homes), que ha comptat amb el dictamen favorable previ del consell assessor. La llista inclou treballs d'Ana Penyas (València, 1987), Gabriela Kraviez (Buenos Aires, 1965), Berta Cáccamo (Vigo, 1963- 2018), Amparo Tormo (València, 1965), Ludovica Carbotta (Torí, 1982), Lola Lasurt (Barcelona, 1983), Azucena Vieites (Hernani, 1967), Paz Errázuriz (Santiago de Xile, 1944), June Crespo (Pamplona, 1982), Eulàlia Grau (Terrassa, 1946), Miguel Benlloch (Loja, 1954 - Sevilla, 2018), Rosana Antolí (Alcoi, 1981), Asunción Molinos Gordo (Burgos, 1979), Sanja Ivekovic (Zagreb, 1949), Àngels Ribé (Barcelona, 1943), Xisco Mensua (Barcelona, 1960), Isidoro Varcárcel Medina (Múrcia, 1937), Eugènia Balcells (Barcelona, 1943), Sarah Grilo (Buenos Aires, 1919-2007), Jorge Peris (Alzira, 1969), Manuel Boix (l'Alcúdia, 1942) i Zanele Muholi (Durban, 1972).
"Les obres responen a una sèrie de línies que acompanyen els eixos del museu per als pròxims anys, entre les quals trobem: abordar les exclusions, que no són només de gènere, sinó també de raça i classe; apostar pel context local, i establir diàlegs amb altres contextos que ens afecten", ha recordat la directora de l'IVAM, Nuria Enguita. "La nostra estratègia és pensar la col·lecció des d'aquesta perspectiva per a anar reteixint relats i pràctiques diverses. En aquesta línia s'emmarca l'adquisició d'aquestes 40 obres", ha explicat.
El museu reforça així la presència de dones artistes en la seua col·lecció, algunes pertanyents a una nova generació com June Crespo o Ludovica Carbotta; representants de la pintura dels anys noranta, com Berta Cáccamoy; altres persones autoproclamades de gènere no binari com la sud-africana Zanele Muholi, reconeguda internacionalment per les seues imatges dedicades a narrar les històries vitals de lesbianes, gais, bisexuals, trans, queer i intersexuals negres del seu país, o Miguel Benlloch, artista, activista i poeta d'origen valencià. De Muholi l'IVAM afig a la seua col·lecció cinc fotografies pertanyents a una de les seues sèries més impactants, 'Somnyama Ngonyama'. Es tracta d'autoretrats en què Muholi aborda qüestions de raça i representació utilitzant materials quotidians com fregalls i guants de làtex, que converteix en disfresses amb una elevada càrrega política.
La valenciana Ana Penyas, Premi Nacional de Còmic 2018, és una altra de les dones que entra a formar part de la col·lecció de l'IVAM amb 'Todo bajo el sol (2020)', un conjunt de 148 dibuixos en què retrata l'impacte del turisme i l'especulació urbanística a partir dels anys seixanta. L'IVAM, a més, suma a la seua col·lecció obres d'artistes de la Comunitat Valenciana com Amparo Tormo, Jorge Peris, Xisco Mensua, Manuel Boix o Rosana Antolí.
El museu també adquireix una pintura de Sarah Grilo (Buenos Aires, 1919-2007), una creadora que, motivada per l'art guia de carrers i l'energia del grafit, va desenvolupar un llenguatge propi dins de l'expressionisme abstracte, fusionant mètodes com el goteig o les superfícies acolorides de la pintura d'acció, amb símbols, escriptures i gargots.
Aquestes compres suposen l'oportunitat d'afegir a la col·lecció projectes específics encarregats pel mateix museu, obres i instal·lacions d'Asunción Molinos Gordo, Lola Lasurt i Jorge Peris que s'han exposat recentment a l'IVAM.
Cal destacar la compra d'obres d'autors imprescindibles com Isidoro Valcárcel Medina, Premi Nacional d'Arts Plàstiques en 2007, Medalla d'Or a les Belles Arts en 2014 i Premi Velázquez de 2015, i Àngels Ribé, una de les artistes més significatives de les pràctiques conceptuals a Catalunya i Premi Nacional d'Arts Plàstiques en 2019. Aquestes peces reforcen una de les línies actuals de treball del museu que se centra en la reflexió conceptual i crítica sobre la societat, el desenvolupament dels mitjans de masses i les relacions dels àmbits públic i privat en l'espai de la ciutat.