elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IVAM acull una jornada de reflexió sobre el paper de la dona gitana en la cultura

L’IVAM acull una jornada de reflexió sobre el paper de la dona gitana en la cultura
  • En la trobada participen l’activista i escriptora Silvia Agüero i l’advocada experta en comunitat gitana Séfora Vargas Martín

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) acull el pròxim 29 de novembre una jornada de reflexió sobre el paper de la dona gitana en la cultura i, per extensió, en els museus i l’art, en col·laboració amb l’Associació de Dones Romi de València. Durant la trobada s’analitzaran els factors culturals que influeixen en la inclusió del poble gitano, la defensa de la igualtat de les dones romi i la importància cultural que tenen dins de la societat.

La sessió s’iniciarà amb la participació de Séfora Vargas Martín, advocada, escriptora i presidenta d’APROIDEG (Associació per a la Promoció i Desenvolupament Integral de la Comunitat Gitana). La ponent, autora d’‘El precio de la libertad’, primer llibre realitzat per una escriptora gitana sobre violència de gènere, abusos sexuals, radicalismes religiosos o avortament, parlarà en l’IVAM sobre els aspectes psicològics, socials, culturals, polítics i jurídics que continuen mantenint la dona en desigualtat.

També intervindrà en la sessió l’activista Silvia Agüero, autora de ‘Mi feminismo es gitano’ i protagonista del monòleg teatral ‘No soy tu gitana’, que abordarà en la seua ponència les pràctiques feministes gitanes i la lluita que es produeix per a aconseguir l’empoderament de la dona gitana. 

La sessió conclourà amb una visita comentada, a càrrec de l’equip de mediació de l’IVAM i amb la col·laboració de les dones de l’Associació Romi, a una selecció de peces de la col·lecció del Museu vistes des d’una perspectiva de gènere i posicionades des d’una mirada gitana.

El Museu acull aquesta jornada com a part del treball continuat de col·laboració amb associacions i col·lectius pròxims al Museu, al barri, a la ciutat o el territori valencià, per a plantejar altres mirades i veus dins de la institució, i es proposa l’IVAM mateix com un actor més de diàleg amb elles. 

Les ponències són gratuïtes fins a completar-ne l’aforament. Més informació i consulta del programa en el web IVAM.

Pujar