elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’investigador de l’IFIC Juan Fuster Verdú obté el Premi d’Investigació Humboldt

L’investigador de l’IFIC Juan Fuster Verdú obté el Premi d’Investigació Humboldt

    Juan Fuster Verdú, investigador de l'Institut de Física Corpuscular (Universitat de València-CSIC) ha obtingut el Premi Humboldt, un dels guardons a la trajectòria científica més prestigiosos d'Alemanya. El jurat ha reconegut les aportacions del físic alcoià al coneixement del quark top, mitjançant el desenvolupament de tècniques experimentals que s'apliquen ja en el Gran Accelerador de Partícules del CERN i que serveixen de base per als acceleradors del futur.

    Concedit per la Fundació von Humboldt i valorat en 60.000 euros, el premi comporta una estada d'investigació a Alemanya durant un any a desenvolupar en el lustre vinent.
    Aquest reconeixement servirà al científic de l’IFIC per a estretir la seua col·laboració amb DESY, el principal laboratori alemany de física de partícules, i amb les universitats d'Hamburg, Humboldt de Berlín i Bonn en la realització d'estudis de precisió sobre la producció i la massa del quark top en el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN i en futurs acceleradors. “A més del reconeixement científic que suposa i que agraïsc enormement, aquest premi ens brinda l'oportunitat de conjuminar esforços per a realitzar una mesura ultra precisa de la massa del quark top”, afirma Juan Fuster. “En allò més personal, tornar a recordar els temps de la meua tesi a Hamburg serà molt entranyable”, reconeix.

    Conéixer de forma precisa la massa del quark top –la partícula elemental coneguda més pesada– és fonamental per la seua relació amb el bosó de Higgs, l'última partícula descoberta del Model Estàndard (teoria que descriu les partícules elementals que formen l'Univers visible i les seues interaccions) i responsable de dotar de massa a la resta. Això converteix la seua mesura en una de les més importants per a la física de partícules, que en última instància es relaciona amb l'estabilitat del nostre Univers. No obstant això, és més difícil mesurar amb precisió la massa del quark top que la del propi bosó de Higgs.

    “Moltes de les mesures actuals de la massa del quark top, encara que precises, tenen una incertesa significativa que es pot millorar”, assegura Fuster. El grup que lidera l'investigador en l’IFIC, al costat de grups de física teòrica de la Universitat de Humboldt a Berlín, del laboratori DESY i de la Universitat d'Hamburg, ha desenvolupat un nou mètode per a mesurar amb precisió la massa del quark top que no es basa únicament en la suma de la massa dels productes de la seua desintegració, i que a més permet incorporar altres paràmetres físics ben definits.

    Juan Fuster Verdú (Alcoi, 1960) és un expert reconegut internacionalment pels seus treballs sobre mesures de precisió del Model Estàndard, com també pels seus mètodes innovadors en l'anàlisi de dades i en el desenvolupament de nous detectors de partícules, com els detectors de traces i de vèrtexs. Professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en l'Institut de Física Corpuscular, va completar el seu doctorat en l'experiment CELLO en DESY (Alemanya), des d'on es va traslladar al CERN per a treballar en l'experiment DELPHI de l'antecessor del LHC, anomenat LEP.

    Després de la seua tornada a València en 1996, va iniciar a l’IFIC un grup de recerca pioner a Espanya en el desenvolupament de detectors de silici aplicats a la física de partícules. Aquest grup va construir part del detector intern de l'experiment ATLAS, un dels ‘gegants’ del LHC que va descobrir el bosó de Higgs en 2012. Actualment, Juan Fuster treballa en la física del quark top en el LHC i en el desenvolupament de futurs acceleradors lineals.

    Ha sigut director d l’IFIC (2003-2007), gestor del Pla Nacional de Física de Partícules (2007-2010), coordinador de l'àrea de Ciències Físiques del CSIC (2010-2012) i president de la Comissió de Partícules i Campos de la Unió Internacional de Física Pura i Aplicada (IUPAP), a més de ser el principal responsable de la conferència mundial de física de partícules, ICHEP, celebrada a València i per primera vegada a Espanya l’any 2014.

    La Fundació von Humboldt lliura anualment els seus Premis d'Investigació (Humboldt Research Award) a personal científic i acadèmic de qualsevol disciplina, com a reconeixement als seus descobriments fonamentals, noves teories o coneixements amb un impacte significatiu en la seua disciplina, i dels quals s'espera continuen produint assoliments innovadors en el futur. Altres investigadors de l'Institut de Física Corpuscular –José Wagner Furtado Valle (2003) i Antonio Pich Zardoya (2011)– han obtingut aquesta distinció prèviament.

    Pujar