L'Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca 'El cantor de jazz'
L'Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca el dijous, 25 de gener, a les 19 hores, 'El cantor de jazz' (Alan Crosland, 1927), dins del cicle 'Bàsics Filmoteca. Del kinetoscopi a l'smartphone: cinema i tecnologia'. El professor de la Universitat de València, Carlos Cuellar, serà el responsable de la presentació de la pel·lícula i del posterior col·loqui amb el públic de la sala Berlanga. La pel·lícula podrà tornar a veure's el divendres 26 de gener a les 18 hores.
Protagonitzada per Al Jolson, 'El cantor de jazz' explica la història del fill d'un vell rabí jueu que prefereix recórrer els bars cantant jazz que freqüentar la sinagoga. Es tracta del primer film sonor i parlat, que funcionava amb discos Vitaphone sincronitzats. En realitat, 'El cantor de jazz' és una pel·lícula muda acompanyada per una composició musical intermitent.
La pel·lícula també és recordada per l'ús del 'blackface', que consistia en un intèrpret blanc amb la cara pintada de negre i els llavis pintats en blanc o sense pintar, que interpretaven música d'arrels negres per a públic blanc. Durant el segle XIX i part del XX, existia un públic blanc amb fort prejudicis racistes que gaudia del jazz o altres estils amb arrels negres, però que no suportava la idea de veure a un negre real sobre l'escenari. Per aquest motiu, van començar a sorgir cantants blancs que pintaven el seu rostre de negre per a interpretar aquests estils sense ofendre els possibles prejudicis racistes del públic blanc.
En la seua vuitena edició, 'Bàsics Filmoteca' se centra en l'evolució tecnològica del cinema des dels seus inicis fins a l'actualitat. El cicle es distribueix en blocs temàtics en els quals s'abordaran aspectes d'aquesta evolució, com el so, el color, els formats, les pantalles o els efectes especials, entre uns altres.
En aquesta segona sessió, el cicle aborda la relació del cinema amb el so. Al costat d''El cantor de jazz', el bloc temàtic dedicat al so es completa amb 'Cleo de 5 a 7' (Agnès Varda,1961), com a representació del cinema directe en el cinema, que podrà veure's el divendres 26 a les 20 hores i el dissabte 27 a les 22.30 hores. També podrà veure's en sessió única, el divendres 26 de gener a les 22.30 hores, el film mut valencià 'Cástigo de Dios' (Hipolito Negre, 1925), amb acompanyament d'Arcadi Valiente i Sixto X. García com a comentador.
Les sessions de cicle 'Bàsics Filmoteca' se celebren els dijous a partir de les 19 hores, estan centrades en la revisió de la història del cinema, són d'un marcat caràcter reflexiu i pedagògic, ja que compten amb una presentació i un col·loqui a càrrec d'un especialista cinematogràfic. Igual que en les anteriors edicions, algunes de les pel·lícules seran presentades per crítics de la revista Caimán Cuardernos de Cine, col·laboradora del projecte. L'entrada de les sessions dels dijous és gratuïta amb la presentació del carnet d'estudiant.