L’Institut de Drets Humans conclou un dels seus grans projectes d’investigació
L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV) conclou, amb la celebració d’unes jornades finals el dijous 7 i el divendres 8 d’abril, el seu projecte d’investigació “Seguretat humana en el marc internacional i europeu: cap a una ciutadania inclusiva i plural” (Projecte Prometeu 2018/156). El programa Prometeu és una iniciativa de la Generalitat Valenciana per a promoure grups d’investigació d’excel·lència.
En aquestes jornades, que tindran lloc en la Facultat de Dret de la Universitat de València, es presentaran els resultats finals d’aquesta investigació que ha durat tres anys, ha comptat amb un pressupost de 276.000 euros i ha generat més de trenta articles científics en publicacions acadèmiques.
Al llarg d’aquests anys, el grup d’investigació codirigit per les professores Consuelo Ramón i Emilia Bea ha centrat el seu treball en l’anàlisi i respostes sobre alguns dels principals desafiaments per a la seguretat europea, entesa en termes de seguretat humana i, per tant, assenyalen, “global, interconnectada i multidimensional”. Els objectius preferents de la investigació han sigut qüestions vinculades a l’amenaça del terrorisme gihadista, com la del retorn a territori europeu -i espanyol- de combatents reclutats pel ISIS. També l’estudi de les respostes a fenòmens com el de radicalització que es produeixen en el si de comunitats immigrants assentades fins i tot des de molts anys (més recents, en el cas del nostre país) enfront del qual s’ha produït -per exemple, a França- l’intent de legislar per a contrarestar el que s’entén com a “comunitats separades”, que amenacen la cohesió social.
El grup d’investigació, a més del treball científic, que s’ha traduït en reunions d’experts i estades d’investigació en centres especialitzats, així com en diferents publicacions, ha dut a terme un esforç de divulgació i conscienciació de l’opinió pública sobre els debats connectats amb aqueixes qüestions, mitjançant la realització de diferents jornades i congressos.
La jornada compta amb un ampli ventall de panells configurats per ponents de molt alt nivell i prestigi nacional i internacional. En ells, participen diversos integrants del grup d’investigació del projecte amb l’objectiu de combinar l’exposició pública dels resultats de la investigació amb la reflexió crítica amb altres experts.
Les sessions començaran el dijous 7 d’abril a les 16:00h en la sala d’actes del Departament de Filosofia del Dret, en la Facultat de Dret, amb una conferència inaugural a càrrec del professor Javier de Lucas. A continuació, se celebraran dos panells sobre empreses i drets humans i sobre la corrupció a Guinea Equatorial, respectivament. A les 9:00h del matí següent prosseguiran els panells relatius a la seguretat internacional i europea, la lluita contra la impunitat i, en últim lloc, sobre els drets socials.
Els organitzadors aconsellen, per raons d’aforament, inscriure’s a les sessions a través del formulari disponible en la pàgina web de Grup d’Investigació del Projecte (https://gisedde.es) o de l’Institut de Drets Humans (https://www.idhuv.es).