elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Institut de Drets Humans celebra el II Seminari ‘Per una Constitució de la Terra’

    L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV) celebra el divendres 28 d’abril el seu II Seminari ‘Per una Constitució de la Terra’, al voltant de l’obra homònima del prestigiós jurista italià Luigi Ferrajoli. Les sessions tindran lloc en la sala d’actes del Departament de Filosofia del Dret i Política de la Facultat de Dret (Campus dels Tarongers).

    Luigi Ferrajoli, professor emèrit de Filosofia del Dret de la Università Roma Tre, va presentar el seu llibre Per una Constitució de la Terra: La humanitat en la cruïlla (Editorial Trotta) el passat 17 d’octubre, en el marc d’un primer seminari sobre la seua obra, organitzat pel IDH-UV. L’objectiu d’aquest nou seminari és prosseguir la discussió acadèmica sobre la seua obra, seguint en aquesta ocasió una metodologia oberta a partir d’un Call for Papers per a configurar el programa.

    El seminari començarà a les 9.30 hores amb una intervenció per videoconferència del professor Ferrajoli, que serà presentat per la professora Cristina García Pascual, codirectora del seminari, junt al professor José Antonio García Sáez. A continuació, se celebraran dues taules redones. La primera tractarà sobre els aspectes generals de la Constitució de la terra: fonaments, comparatives i crítiques. La segona versarà sobre determinats aspectes concrets de la Constitució de la Terra: drets, ecologisme, béns comuns i institucions.

    Nascut a Florència en 1940, Luigi Ferrajoli obté en 1969 l’habilitació en Filosofia del dret amb el treball titulat “Teoria axiomatizada del dret. Part general”. Entre 1970 i 2003 és professor en la Università degli Studi di Camerino, impartint Filosofia del dret i Teoria general del dret, i on, entre altres càrrecs, és director de l’Institut d’estudis històric-jurídics, filosòfics i polítics. A partir de 2003 ensenya en la Università Roma Tre, de la qual actualment és professor emèrit de Filosofia del dret. Segons el professor Ferrajoli “només una Constitució de la Terra que introduïsca un domini públic planetari per a la tutela dels béns vitals de la naturalesa, prohibisca totes les armes com a béns il·lícits, començant per les nuclears, i introduïsca un fisc i institucions idònies globals de garantia en defensa dels drets de llibertat i en actuació dels drets socials pot realitzar l’universalisme dels drets humans. El projecte d’una Constitució de la Terra no és una hipòtesi utòpica, sinó l’única resposta racional i realista capaç de limitar els poders salvatges dels estats i els mercats en benefici de l’habitabilitat del planeta i de la supervivència de la humanitat”.

    Tots dos seminaris, formen part del projecte d’investigació “Temps i espais d’una justícia inclusiva. Drets per a una societat resilient enfront dels nous reptes (IN_JUSTICE PID2021-126552OB-I00)”.

    Programa i inscripcions: https://www.idhuv.es/constitucion-de-la-tierra/

    Pujar