L’Institut de Ciència Molecular de la Universitat obté per segona vegada l’acreditació com a Unitat d’Excel·lència ‘María de Maeztu’
L’Agència Estatal d’Investigació (AEI), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, acaba de concedir per segona vegada l’acreditació com a Unitat d’Excel·lència ‘María de Maeztu’ a l’Institut de Ciència Molecular (ICMol), un reconeixement a l’excel·lència científica i innovadora d’aquest centre de la Universitat de València que du a terme investigació en la frontera del coneixement i que es troba entre els més potents del món en la seua àrea.
Els distintius Centre d’Excel·lència ‘Severo Ochoa’ i Unitat d’Excel·lència ‘María de Maeztu’ tenen com a objectiu millorar la capacitat dels centres de recerca d’alt nivell per organitzar i dur a terme la seua tasca investigadora, millorar les seues estratègies per atraure, captar, formar i retindre el talent, fomentar les relacions amb altres centres de referència i divulgar els resultats de la investigació al públic en general. El procés d’avaluació i selecció el du a terme de manera independent un comitè científic internacional integrat per investigadors de reconegut prestigi i impacte.
L’ICMol acaba d’obtenir per segona vegada consecutiva aquesta acreditació, que té una validesa de quatre anys i suposa una ajuda de dos milions d’euros per a aquest període. L’institut destinarà principalment l’ajuda al manteniment d’una estructura de gestió eficient amb suport en els àmbits administratiu i de recerca, així com a activitats de difusió, comunicació i transferència de tecnologia. També contempla concentrar més excel·lència científica mitjançant l’atracció de talent i la promoció del lideratge científic, especialment entre investigadors joves. Pel que fa a internacionalització, fonts de l’ICMol han transmès la intenció d’establir acords amb centres i societats internacionals líders en aquest camp de la investigació científica. “Invertirem tot el nostre esforç a aconseguir que l’ICMol es consolide com el centre de referència europeu en Nanociència Molecular”, ha assenyalat Eugenio Coronado, director de l’institut.
L’Institut de Ciència Molecular és un institut d’investigació en Nanociència i Materials Moleculars, creat l’any 2000 i dirigit des dels seus inicis pel catedràtic de Química Inorgànica Eugenio Coronado. Els seus objectius van des del disseny químic de molècules i materials basats en molècules, fins a la fabricació i caracterització de dispositius moleculars d’interès en camps com l’electrònica i l’espintrònica molecular, la computació quàntica, els sensors moleculars o la generació i l’emmagatzematge de l’energia.
L’ICMol manté actives 8 ajudes de l’European Research Council (ERC) —3 Consolidator, 3 Starting i 2 Advanced—, enfront de la mitjana de 3,2 ERC per centre d’excel·lència Severo Ochoa/María de Maeztu. Compta amb uns 200 investigadors —12 d’aquests en el marc del programa d’excel·lència ‘Ramón i Cajal’, així com 3 investigadors distingits d’excel·lència de la Comunitat Valenciana (Programa CIDEGENT) i una ajuda sènior ‘Beatriz Galindo’ per a l’atracció de talent investigador format a l’estranger. El centre acull, a més, una Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per al foment de la transferència de coneixement en el teixit empresarial valencià.
L’ICMol té un finançament de vora 10 milions d’euros anuals, el 60% dels quals procedeix de projectes europeus i la resta són nacionals i autonòmics. Ha llicenciat cinc patents en aquests últims quatre anys.
Segons fonts del Ministeri, en la convocatòria d’aquest any s’ha distingit deu centres d’excel·lència ‘Severo Ochoa’ i sis unitats d’excel·lència ‘María de Maeztu’ del total de 55 sol·licituds presentades. Huit centres d’excel·lència ‘Severo Ochoa’ han aconseguit renovar l’acreditació: el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) , el Barcelona Graduate School of Economics (BGSE), l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), el Centre d’Investigació Agrigenòmica (CRAG) i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB). A més, recupera aquesta distinció, que va rebre per primera vegada el 2013, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ).
Pel que fa a unitats d’excel·lència ‘María de Maeztu’, han renovat la seua acreditació l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol) i l’Institut de Tecnologia i Ciència Ambientals (ITCA) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix, recupera aquesta acreditació l’Institut de Ciències del Cosmos (ICC) de la Universitat de Barcelona.
Els requisits, nivells d’exigència, criteris i procediments d’avaluació i selecció referits a l’excel·lència científica no estableixen diferències entre centres i unitats, que han estat seleccionats pels seus resultats científics i els seus programes estratègics després d’una rigorosa avaluació en què han participat científics internacionals de reconegut prestigi.