L’Institut Cavanilles reuneix en el Parc Científic a 160 experts en cetacis
Més de 160 experts en cetacis es reuneixen aquest cap de setmana en el Parc Científic de la Universitat de València per a celebrar el X Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Cetacis, una entitat sense ànim de lucre que promou la protecció de mamífers, tortugues i mitjà marí en general, mitjançant la formació i la divulgació del coneixement científic. El simposi està organitzat per l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE).
La trobada posa en comú l'estat de les principals línies de recerca i dels últims avanços en aquest camp. Amb un total de 54 presentacions, el programa contempla temes que van des de la sanitat, la fisiologia o la parasitologia fins a la conservació i la fauna associada a cetacis i tortugues marines, la comunicació acústica en cetacis, els avaraments i els mapes de distribució d'aquest ordre de mamífers.
El congrés s'obre aquest divendres, 29 de setembre, a les 15:30 hores, a l'Auditori Marie Curie, i l'inauguren el director del Parc Científic, Juan Antonio Raga, en nom del Rector de la Universitat de València; la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián; el president de la Societat Espanyola de Cetacis (SEC), Camilo Saavedra (Institut Español d'Oceanografia); el degà de la Facultat de Ciències Biològiques, Javier Lluch, i el director del Institut Cavanilles, Juan Monrós.
El congrés compta amb dues conferències inaugurals, a càrrec de Francisco Javier Aznar (Unitat de Zoologia Marina-ICBiBE), amb la ponència sobre "Cetacis i paràsits: cap a una perspectiva biològica integral", i de Victoria González (Fundació Biodiversitat), que presenta el projecte Life IP Intermares, la major iniciativa de conservació del mitjà marí a Europa, coordinat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient a través de la Fundació Biodiversitat.
Al llarg de la trobada, que finalitza la vesprada de dissabte amb l'Assemblea General de la SEC, es presenta la multiplataforma 'Tortugues Oceanògrafes', per al seguiment de grans depredadors pelàgics (allunyats de la costa) amb drons submarins; i es donen a conèixer els resultats del projecte INDICIT, sobre l'estat ambiental del mitjà marí europeu i especialment sobre brossa marina i plàstics en les xarxes tròfiques, en el qual participen deu centres de R+D europeus, entre aquests el Cavanilles de la Universitat de València.
El congrés compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, el Col·legi Oficial de Veterinaris de València i l'Oceanogràfic de València.