elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
REPORTATGE

L'innovador projecte d'un institut de València per a cuidar-se l'esquena

L'innovador projecte d'un institut de València per a cuidar-se l'esquena
  • L'IES Ramón Llull posa en marxa un innovador projecte educatiu sobre la salut de l'esquena que aborda el tema des d'una perspectiva integral

  • La iniciativa ha aconseguit traspassar les fronteres de l'aula i estendre's als centres de salut i biblioteques de barri

  • Quasi 400 alumnes de 12 i 18 anys participen en aquest projecte que abasta totes les assignatures i en el qual s'inclou a tota la comunitat docent

Galeria de fotos
Valencia - IES Ramón Llull - Proyecto Salud de la Espalda.
Valencia - IES Ramón Llull - Proyecto Salud de la Espalda.
MÉS FOTOS
L'innovador projecte d'un institut de València per a cuidar-se l'esquena - (foto 2)
L'innovador projecte d'un institut de València per a cuidar-se l'esquena - (foto 3)
L'innovador projecte d'un institut de València per a cuidar-se l'esquena - (foto 4)
L'innovador projecte d'un institut de València per a cuidar-se l'esquena - (foto 5)
L'innovador projecte d'un institut de València per a cuidar-se l'esquena - (foto 6)

La meitat d'estudiants de secundària pateix dolors d'esquena. És una de les malalties amb major incidència en aquest sector de la població i que està relacionat amb l'estil de vida: passar-se moltes hores asseguts en classe o a casa, tindre mals hàbits posturals o portar molt de pes en la motxilla... la causa és multifactorial i les conseqüències es veuen en el rendiment acadèmic i en la qualitat de vida. De fet, molts adolescents no són conscients que tenen mals hàbits posturals i que el fet de corregir-los pot suposar un abans i un després en el seu benestar, especialment de cara al futur.

Convençuts que és possible educar en la salut de l'esquena i fer-ho a tots els nivells, l'IES Ramón Llull de València ha posat en marxa un innovador projecte educatiu que pretén aconseguir aquest objectiu. Els alumnes aprenen a cuidar de la seua esquena i ho fan des d'un enfocament interdisciplinari que abasta pràcticament totes les assignatures del curs. A més, dediquen dos moments del dia a realitzar estiraments i canvien d'aula entre classes per a afavorir l'activitat corporal.

Uns quatre-cents alumnes d'aquest centre -des de 1r de l'ESO fins a 2n de Batxillerat- estan participant en aquesta iniciativa que ha sigut subvencionada per la conselleria d'Educació pel seu caràcter innovador i investigador. A més, el projecte implica a tota la comunitat educativa i ha traspassat les fronteres de l'aula fins al punt que diversos centres de salut i biblioteques del barri s'han unit a aquest.

Enfocament interdisciplinari

La salut de l'esquena s'ha d'abordar des d'una perspectiva holística. És la base del projecte d'investigació i l'origen de la seua posada en marxa: "Per a intervindre en la salut cal fer abordatges integrals, per aquest motiu el projecte es base en un model col·lectiu", explica el cap del departament d'Educació Física de l'institut i coordinador del projecte, Vicente Miñana, realitzat juntament amb la col·laboració del professor de la universitat de València Manuel Monfort.

Per exemple, els alumnes aprenen en classe de biologia l'anatomia i funcions de la columna vertebral o els moviments que té; en matemàtiques apliquen l'escala numèrica per a saber quant mesura l'esquelet o realitzen fórmules matemàtiques per a conéixer la millor posició en agafar un telèfon i evitar així dolors d'esquena; la postura correcta en tocar un instrument en música o l'evolució del dolor d'esquena en la història, són unes altres de les matèries que aprenen els alumnes en el marc d'aquest projecte.

Hi ha professors que fins i tot van més enllà: "En les meues classes no usem llibres, ni ens portem els deures a casa. Els alumnes investiguen i aquest projecte fa que s'impliquen més. Per exemple treballem el concepte de metàfora, busquem frases fetes i camps semàntics, tot això relacionat amb l'esquena", explica Ximo López, professor de valencià.

Una altra de les intervencions que contempla aquest projecte és el dels 'microdescansos'. Els alumnes realitzen estiraments de dos minuts dues vegades al dia, al principi i al final de la jornada: "No t'adones que estàs mal assegut, per exemple fent els deures, fins que et comença a doldre l'esquena. Crec que és una bona forma de conscienciar-te i agafar una rutina per a canviar els hàbits", comenten, Nuran, Mª José, Gule i Raeesa, alumnes de 4t de l'ESO.

Actualment el projecte es troba en la tercera fase, la d'intervenció. Prèviament va haver-hi una fase de diagnòstic i una altra de cartelleria per a crear un entorn en el centre -també fora d'ell- que afavorisca la promoció de la cura de l'esquena: "El projecte està sent molt positiu perquè està tot l'alumnat implicat i també el professorat. Crec que s'estan fent esforços per canviar els hàbits dels estudiants i l'aula matèria està ajudant també molt", detalla la directora de l'IES Ramón Llull, Mª Ángeles Romeu.

Enfocament multidisciplinari

L'aula matèria es refereix al canvi de classe segons l'assignatura. Això fa que els alumnes hagen de desplaçar-se per a cada classe i s'afavoreix així el moviment. Alguna cosa que l'estudiantat té ja integrat en el dia a dia i que ha tingut molt bona acceptació. Com també ho ha tingut fora de les fronteres de l'aula.

De fet, diversos centres de salut i biblioteques del barri s'han sumat a la iniciativa i s'estan donant xarrades mèdiques, col·loquis per a pares i s'han instal·lat pòsters per a cridar a la reflexió: "El nostre suport al projecte és total, cal educar als més joves en la importància de cuidar-se l'esquena i fer-ho en totes les àrees", detalla Remei Raga, metge de família i comunitària del centre de salut República Argentina.

La conselleria d'Educació ha subvencionat el projecte pel seu caràcter innovador per a aquest curs, encara que la vocació és continuista: "En l'última fase del projecte mesurarem els resultats, com podem millorar i l'objectiu és implantar-lo en pròxims cursos i fins i tot que puga servir per a altres centres de la Comunitat", conclou Miñana.

Pujar