elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IFIC celebra el seu 75 aniversari amb un cicle de xarrades de divulgació científica en el Jardí Botànic

L’IFIC celebra el seu 75 aniversari amb un cicle de xarrades de divulgació científica en el Jardí Botànic

    L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV-CSIC) celebra el seu 75 aniversari al Jardí Botànic de la Universitat de València amb un cicle de quatre xarrades de divulgació científica aptes per a tots els públics. Programades entre març i juny de 2025, les conferències abordaran alguns dels grans misteris de l'univers, així com els avanços més recents en l'àmbit de la física fonamental. El cicle comença aquest dimecres 26 de març a les 18:00h.

    Les ponències, impartides per reconeguts experts i investigadors de prestigi internacional, es desenvoluparan a l'Auditori Joan Plaza del Jardí Botànic de la Universitat de València i oferiran a tots els públics una oportunitat única per a endinsar-se en l'apassionant món de la física de partícules, la cosmologia i l'astrofísica. Cadascuna d'aquestes abordarà un tema relacionat amb les lleis fonamentals de la física, des dels misteris del Bosó de Higgs fins a la naturalesa esquiva dels neutrins, l'evolució i origen de l'univers o els misteris de la física quàntica.

    L'entrada és lliure i gratuïta fins a completar aforament.

    Aquesta activitat forma part del compromís de l’IFIC amb la divulgació científica i amb la seua aposta per continuar explorant les lleis fonamentals de l'univers amb la mirada posada en les futures generacions. El cicle es produeix especialment dins el context de la seua acreditació com a centre d'excel·lència Severo Ochoa (2024-2028), que reconeix l’IFIC com a centre de referència internacional en física de partícules.

    Calendari de les conferències:

    26 de març, 18.00 hores: ‘Més enllà del visible: l'aventura de la física de partícules amb el Gran Col·lisionador d'Hadrons’, impartida per Carmen García, professora d'investigació del CSIC a l’IFIC i Premi Nacional d'Investigació 2024 en la modalitat de Ciències Físiques Blas Cabrera. En la seua ponència, García abordarà l'apassionant cerca de partícules en el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC, Large Hadron Collider), el desenvolupament de detectors avançats de partícules i la seua participació personal en l'experiment ATLAS del CERN, que va conduir al descobriment del Bosó de Higgs.

    7 de maig, 18.00 hores: ‘Tot el que sempre va voler saber sobre l'univers, però mai es va atrevir a preguntar’, impartida per Juan José Gómez Cadenas, professor Ikerbasque en el Donostia International Physics Center, físic de neutrins i director de l'experiment NEXT en el Laboratori Subterrani de Canfranc. Gómez Cadenas parlarà sobre l'univers a la llum de la física moderna. Què sabem (molt) i què ignorem (encara més), com creiem que va ser creat i quin hi és el nostre lloc.

    27 de maig, 18.00 hores: ‘Beneïts neutrins’, impartida per Gabriela Barenboim, catedràtica de Física teòrica de la Universitat de València i investigadora de l’IFIC en física d'altes energies i astrofísica. Barenboim ens portarà a explorar els límits del nostre coneixement sobre l'univers i els fenòmens més extrems del cosmos.

    25 de juny, 18.00 hores: ‘Física quàntica i ordinadors quàntics, màgia o realitat?’, impartida per Alberto Casas, professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Física Teòrica (IFT) de Madrid, expert en física de partícules i cosmologia, i divulgador. Casas ens convidarà a explorar els misteris de la física quàntica, explicant com els seus principis poden ser aprofitats per a desenvolupar ordinadors quàntics, una tecnologia revolucionària i fascinant.

    Pujar