elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'exposició de Sorolla en la Diputació podrà visitar-se fins al diumenge

L'exposició de Sorolla en la Diputació podrà visitar-se fins al diumenge
  • La mostra ‘Sorolla a Roma’ ha rebut més de 15.000 visites durant els caps de setmana de març a juny. Per raons tècniques i per a protegir les obres, el dissabte 17 i el diumenge 18 seran els últims dies per a visitar-la

MÉS FOTOS
L'exposició de Sorolla en la Diputació podrà visitar-se fins al diumenge - (foto 2)

Este cap de setmana serà l'últim en què puga visitar-se l'exposició ‘Sorolla a Roma’ en la seu central de la Diputació de València, en plaça Manises. Amb accés gratuït i en horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, el dissabte i el diumenge seran els últims dies d'obertura d'una mostra que recull les grans joies i obres inèdites de l'etapa formativa del pintor valencià, en concret el ‘període romà’ que comprén els anys que va viure a Roma, Florència, Nàpols i Assís com a pensionat de la pròpia Diputació.

‘Sorolla a Roma. L'artista i la pensió de la Diputació de València (1884-1889) va obrir les seues portes el passat 6 de març i ha sigut la primera mostra de l'Any Sorolla en la Comunitat. En estos mesos ha rebut més de 15.000 visites durant els caps de setmana, sense comptar les visites grupals que han tingut lloc entre setmana, especialment dirigides a centres educatius.

La Diputació tenia previst mantindre l'exposició fins al 2 de juliol, fins i tot prorrogar-la davant la demanda de visites guiades i l'èxit d'assistència, però “raons estrictament tècniques vinculades a la cura i preservació de les obres exposades obliguen a prioritzar la protecció del patrimoni i interrompre l'exhibició de les obres dos setmanes abans de la data establida”, expliquen des de l'Oficina Tècnica de Restauració, Investigació i Difusió del Patrimoni Artístic de la Diputació (OFITEC).

Últims dies

Amb la icònica obra ‘El Pare Jofré defensant a un boig’, l'oli que va pintar a Assís en 1887 com a fermall al mecenatge de la institució provincial, l'exposició que acull el Saló de Respecte de la institució provincial fins diumenge recorre un període essencial en la trajectòria creativa de l'artista, amb les seues vivències en terres italianes, les seues anotacions, les notes de color, les fonts d'inspiració dels grans clàssics, reproduccions a gran escala i, per descomptat, les seues primeres obres.

Entre la producció pictòrica, una vintena de peces propietat de la Diputació, entregades per l'artista durant el seu període romà, al costat de treballs de la mateixa etapa no entregats a la institució i conservats pel Museu Sorolla de Madrid, una obra prestada per la Fundació BBVA i dos dibuixos originals cedits per l'Ajuntament de Requena. Originals de gran valor que il·lustren la producció d'un jove Sorolla i que es funden amb recreacions escenogràfiques de la Roma i la València que va viure i va pintar l'artista, des de l'Acadèmia de Sant Carles a l'Acadèmia d'Espanya a Roma i la de San Lucas, el Caffè Greco i la Via Margutta, on se situaven els tallers de la colònia espanyola a Roma.

Una mostra molt didàctica

Rafael Gil Salinas és catedràtic d'Història de l'Art per la Universitat i comissari d'una exposició “molt didàctica” en la qual podem descobrir les inquietuds del pintor en els seus inicis, els esforços de la Diputació per fer-li complir els requisits de la pensió i les primeres obres mestres de Sorolla. Els traços inicials de la trajectòria d'un pintor etern es combinen amb els documents i objectes que estimulen la curiositat pel geni, des de la seua partida baptismal fins a la lletra ‘J’ amb la qual signava la seua producció anònima, el títol de pensionat a Roma i la carta del seu futur sogre, el fotògraf Antonio García, justificant el retard en els enviaments de l'artista a la Diputació.

La mostra és una immersió en l'univers Sorolla des que aconseguix la pensió fins que finalitza els seus estudis a l'estranger amb l'ajuda de la Diputació. Sabien que va tindre 12 hores per a dibuixar l'esbós del quadre del Palleter amb el qual guanyaria el mecenatge provincial? O que algunes de les obres que va entregar a la institució, cas del nu femení de la seua acadèmia del natural, van generar polèmica per la talla moral de la pintura? O que cobrava 3.000 pessetes a l'any com a beneficiari de la pensió?

Són algunes de les curiositats que formen part del llegat de Joaquín Sorolla i d'esta mostra sobre els seus orígens i evolució que pot visitar-se de manera gratuïta fins al diumenge 18 de juny en la seu central de la Diputació.

Pujar