elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'exposició 'L'estiu valencià' mostra l'evolució de l'oci de les vacances estivals en el segle

L'exposició 'L'estiu valencià' mostra l'evolució de l'oci de les vacances estivals en el segle
  • És un viatge gràfic pel temps i la geografia de la Comunitat Valenciana que destaca les festes més populars que se celebren a l'estiu

L'exposició "L'estiu valencià" de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha omplit les parets de la sala capitular del monestir de Sant Miquel dels Reis de color, llum i sons relacionats amb l'estiu i amb les festes populars que es viuen als pobles durant aquests mesos.

La mostra ofereix una àmplia gamma de documents gràfics que reflecteixen el gaudi de l'estiu des de principis del segle XX fins als nostres dies. Fotografies, cartells, postals, programes de festes, cinemes d'estiu, etc. mostren l'evolució social i cultural.

Així, es mostren instantànies de Francesc Jarque, Jose Huguet i dels germans Luis i Martín Vidal Corella; cartells de Josep Renau, Joan Verdú i Miguel Calatayud. I textos d'autors que expressen les seues reflexions o descripcions sobre l'estiu, les festes i els costums: Vicent A. Estellés, Miguel Hernández, Vicent Blasco i Ibáñez, Carmelina Sánchez Cutillas, Teodor Llorente, Rafael Altamira, Lluís Guarner, Joan Fuster i Francesc Almela i Vives.

Es tracta d'un viatge gràfic pel temps i per la geografia de la Comunitat Valenciana que destaca les festes més populars que se celebren a l'estiu. Així doncs, s'hi exhibeixen documents i material gràfic de les Fogueres de Sant Joan, la Fira de Juliol de València, el Sexeni de Morella, la Fira de Xàtiva, la Tomatina de Buñol, la Festa de la Verema de Requena, els Moros i Cristians de Xixona i Villena, l'entrada de bous i cavalls de Segorbe, les Alfàbegues de Bétera i els Bous a la Mar de Dénia, entre altres.

Una menció especial reben les festes declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco, com són la festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí i el Misteri d'Elx, que va ser un dels primers béns culturals immaterials protegit a Espanya en 1931, el decret del qual, del Govern de la II República, s'ha incorporat a la mostra.

Una altra secció de l'exposició es deté en els festivals culturals, com el de música antiga i el FIB de Peníscola, Sagunt a Escena i el Festival de Torrevieja.

La transformació de Benidorm es pot contemplar mitjançant les diferents fotografies que mostren l'evolució de com aquest poble de pescadors es va convertir en la ciutat turística més coneguda de tota Espanya.

L'exposició "L'estiu valencià" ha sigut organitzada per la Biblioteca Valenciana amb fons propis i està patrocinada pel celler Vinos de la Viña.

Pujar