elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'estratègia València Music City es presenta amb un acte que viatjarà per la història musical de la ciutat

L'estratègia València Music City es presenta amb un acte que viatjarà per la història musical de la ciutat
  • L'escenari triat per a la presentació ha sigut el Palau de la Música, que tindrà un paper fonamental en l'estratègia

L'estratègia València Music City 25-30 es presentarà dimecres que ve. 26 de març, en un acte en el Palau de la Música que es convertirà en un viatge per la història de la música a la ciutat. Des del tradicional *cant d’*estil fins als sons més actuals del segle XXI, seran la banda sonora sobre la qual es donarà a conéixer el document que busca impulsar la música com un eix transversal de desenrotllament urbà, social i econòmic de la ciutat.

Este acte serà la presentació oficial de l'estratègia, desenrotllada a través de València Innovation Capital en col·laboració amb la Universitat de València, que té l'objectiu de convertir-se en una guia de transformació de l'ecosistema musical valencià, abordant des de la millora d'infraestructures o la inclusió mitjançant la música fins a la professionalització del sector i la projecció internacional de la ciutat.

Com a escenari de presentació, s'ha triat el Palau de la Música per a posar en relleu el paper fonamental que l'auditori de la ciutat tindrà en el desenrotllament de l'estratègia, amb la qual València s'unix a grans ciutats com Seattle, Memphis, Manchester, Liverpool, Viena o Salzburg i adopta el terme music city com a part de la seua identitat.

La regidora de Turisme i Innovació, Paula Llobet, ha explicat que el que es busca amb este acte és “posar en valor l'important que ha sigut la música per al desenrotllament i la visibilitat de València en l'exterior al llarg dels segles, i que és la que ens ha portat a impulsar una estratègia amb la qual busquem optimitzar l'impacte cultural, social i econòmic que la música i els músics tenen per a esta ciutat”.

Un acte amb accent valencià

Amb la valenciana Cristina Boscá com a mestra de cerimònies, els assistents seran rebuts pel quintet Art of Brass. Este grup de cambra, integrat per músics formats en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, compta amb un ampli repertori que arreplega obres que van des del Renaixement a la música contemporània sense oblidar la música clàssica o el jazz, amb especial recalcament en la música de compositors valencians.

El cant d’estil serà l'encarregat d'obrir una presentació que començarà el seu recorregut per l'Edat mitjana i el Renaixement, quan la Catedral de València va jugar un paper fonamental en el desenrotllament musical de la ciutat. El grup Amystis, fundat per José Duce Chenoll, retornarà als assistents a una època i a un instrument: la baixada, un instrument de vent fonamental en els cors, i el so dels quals deien que recordava a la veu humana.

El compositor Vicente Martín i Soler, nascut a València i que va triomfar en les corts més importants de l'Europa del segle XVIII, serà un altre dels protagonistes de la nit. El quartet de corda Nel Cuore, format per jóvens músics valencians, interpretarà alguna de les obres del qual es considera l'artista més escoltat de la seua època.

Concha Piquer i jazz per a recórrer el segle XX

Així mateix, la música de Concha Piquer serà l'escoltada en l'inici del recorregut pel segle XX. La soprano Lucía Millán posarà veu a les cobles que recordaran sobre l'escenari a una de les valencianes més internacionals. Una intèrpret, que va saber combinar tradició i modernitat en les seues actuacions, arribant a triomfar a Broadway.

Els valencians Seda Jazz evidenciaran en l'escenari l'educació musical de gran qualitat que existix a València, on existixen nombroses escoles, conservatoris i formacions musicals. Fruit d'esta educació musical el jazz ha tingut una important implementació a la ciutat, on va arribar gràcies a valents músics que viatjaven a altres països, tornant amb noves influències, adoptant la improvisació i la llibertat com els seus principals principis.

Cantants de la talla de Nino Bravo o Bruno Lomas també seran recordats en un acte en el qual també tindrà espai la modernitat, amb al·lusions a la música electrònica que va sorgir entorn de la Ruta del Bacallà o a intèrprets més recents com L'Habitació Roja, Bajoqueta Rock, Orxata Sound System o Rapsodes, entre altres.

L'esdeveniment es tancarà amb una actuació dels alumnes de Sonología del Conservatori de Música de València que s'encarregaran d'interpretar sons del segle XXI i que posarà el fermall final a un esdeveniment amb el qual es busca “recórrer algunes de les principals fites musicals de la història de València, encara que som conscients que amb una ciutat amb una riquesa musical com la nostra és impossible arribar a tot”, ha afirmat Llobet.

Pujar