L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat debat en línia sobre dieta i salut mental
L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València reprén la seua activitat. El pròxim dimarts, dia 26, a partir de les 17 hores, se celebrarà l’activitat en línia ‘Dieta i salut mental’, que consisteix en tres ponències a càrrec de diversos experts i que han coordinat Marta Rodríguez Arias, catedràtica de Psicobiologia de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València, i Vicent Balanzá Martínez, professor titular de Psiquiatria de la Universitat de València. Aquesta sessió, que compta amb la col·laboració Programa PROMETEU / 2018 / 132 de la Generalitat Valenciana, es podrà seguir en línia a través de la plataforma Webex, prèvia inscripció ací https://encuestas.uv.es/index.php/361112
La primera de les ponències amb el títol ‘Alimentació i abús de substàncies: evidència preclínica’ estarà impartida per M. Carmen Blanco-Gandia, doctora en Psicologia per la Universitat de València i professora ajudant doctora a la Universitat de Saragossa. La seua investigació prèvia s’ha centrat en l’estudi del paper de la dieta com a factor de vulnerabilitat o protecció en el consum de drogues amb models animals. Actualment investiga sobre aquest tema en població universitària i adultesa emergent.
La segona ponència ‘Nutrició antiinflamatòria, dejuni intermitent i dieta cetogènica mediterrània’ estarà a càrrec de la psiquiatra, Eva Garnica de Cos. Actualment, treballa en la Unitat de Curta Estada de l’Hospital Zamudio, i és cap d’estudis de la Unitat Docent Multiprofessional de la Xarxa de Salut Mental de Bizkaia (RSMB) que forma MIR, PIR i EIR de Salut Mental, així com residents de medicina de família i treball, entre altres. La psiquiatra està especialment interessada en la divulgació d’aspectes sobre l’estil de vida i la seua influència en la salut mental, tant entre professionals d’aquest àmbit (mitjançant tallers, seminaris, ponències, articles) com adreçada al públic general.
Aquesta debat conclourà amb Vicent Balanzá Martínez, professor titular de Psiquiatria de la Universitat de València amb la tercera ponència: ‘Dieta i altres hàbits saludables: els tenim al cap?’ Les principals línies d’investigació del doctor Balanzá són la neurocognició i la nutrició de les persones amb trastorns psicòtics i bipolars. Compta amb més de 110 publicacions en revistes indexades. És investigador referent de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica i pertany als grups de treball d’estadiatge clínic i de cognició de la International Society for Bipolar Disorders (ISBD). És membre del comitè executiu de la International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR). Manté col·laboracions estables amb destacats equips internacionals d’aquestes àrees. A partir de la psiquiatria nutricional, últimament s’ha interessat per la connexió entre els estils de vida saludable i la salut mental de la població general.
L'altra coordinadora de la jornada, la Catedràtica de Psicobiologia de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València, Marta Rodríguez Arias, ha centrat la seua investigació en l’estudi de les bases neurobiològiques de l’addicció a drogues, especialment la cocaïna i l’alcohol. Ha publicat més de 130 articles, la majoria d’ells en revistes d’elevat prestigi, recollides en el Journal Citation Reports. Actualment, manté nombroses col·laboracions amb universitats i centres d’investigació nacionals i internacionals, com el Centre d’Investigació Príncep Felip, La Universitat Pompeu Fabra o la Monash University. Entre els seus treballs, hi destaquen especialment els relatius a l’impacte que l’estrés produeix en el consum de drogues i, més recentment, el paper de la dieta com a factor de vulnerabilitat a l’hora de desenvolupar una addicció.
L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institució Alfons el Magnànim i Caixa Popular.