elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Escalante recupera el valor de contar contes amb 'Allò que ens uneix', la seua primera producció de proximitat

L'Escalante recupera el valor de contar contes amb 'Allò que ens uneix', la seua primera producció de proximitat
  • El centre d'arts escèniques de la Diputació de València i Títeres La Matallina produïxen esta obra de teatre de titelles i objectes dirigida a tots els públics

  • 'Allò que ens uneix' s'estrena oficialment per a públic general el 2 d'abril en Ribes Espai Cultural i comptarà també amb funcions per a escolars

MÉS FOTOS
L'Escalante recupera el valor de contar contes amb 'Allò que ens uneix', la seua primera producció de proximitat - (foto 2)

L'Escalante Centre d'Arts Escèniques recupera el valor de la transmissió oral dels contes a través d''Allò que ens uneix', la primera producció de proximitat del centre teatral de la Diputació de València, junt amb Títeres La Matallina. L'obra, dirigida a tots els públics, s'estrena el dia 30 de març per a públic escolar, mentre que les famílies podran descobrir-la l'1 i 2 d'abril en Ribes Espai Cultural.

La diputada de Teatres de la Diputació, Glòria Tello, ha valorat que "l'Escalante fa un pas més en la seua missió d'acostar la diversitat de les arts escèniques a tots els públics, especialment a la infància, apostant pel format de proximitat, que sens dubte consolida este objectiu amb un llenguatge més íntim".

La directora i coordinadora artística del centre, Marylène Albentosa, ha explicat que "en l'última convocatòria de produccions pròpies, l'Escalante va seleccionar la proposta dirigida per Elisa M. Matallín que ens sembla molt especial i interessant per la seua temàtica, valors i format". "'Allò que ens uneix' és una obra de teatre de titelles i objectes dirigida a tots els públics, en valencià, i tindrà passes per a centres educatius i famílies", ha afegit.

Herències i riqueses culturals que ens unixen

'Allò que ens uneix' està produïda per l'Escalante Centre d'Arts Escèniques i Títeres La Matallina i convertix en una obra de teatre el projecte d'investigació que porta el mateix títol d'Elisa M. Matallín, seleccionat en la convocatòria 'CoSSos. Comunitats de sabers subalterns' del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV).

Amb este projecte, Matallín ha investigat durant un any cançons, nanes, reguitzells i contes de migrants procedents de països àrabs, especialment del Marroc, establits en poblacions de la província de Castelló. Narracions orals que han arribat a nosaltres navegant pel Mediterrani a través de les rutes d'aliments i objectes, que guarden secrets i històries.

La mediadora cultural explica que 'Allò que ens uneix' és una obra de teatre de proximitat perquè "pretén mostrar allò que tenim en comú, herències i riqueses culturals compartides que ens acosten i que trenquen amb l'odi, l'exclusió i el rebuig a les diferències que encara seguixen en el nostre imaginari col·lectiu". "Els valors ètics dels contes clàssics moltes vegades són contradictoris als valors ètics de l'actualitat, per això mateix hem de veure'ls com una oportunitat per a parlar d'ells", subratlla.

Ara, la investigació es convertix en una obra de narració oral amb objectes, acompanyada de música, sons i llums que donen suport a la paraula, de manera que involucrem a gran part dels nostres sentits en la història. Així, Matallín afig que, a més d'esta unió a través del folklore, l'obra evidencia "com generem vincles a nivell intergeneracional i familiar contant contes des que som xicotets i xicotetes".

L'equip artístic està format per l'autora, dramaturga i directora escènica, Elisa M. Matallín; la directora artística, Anna Estellés; les intèrprets, Elisa M. Matallín i Raquel Heredia; les titelles i escenografia són a càrrec de Somiatruites; la direcció i composició musical, de Versonautas; la il·luminació, de Lumierescene i Space Circles; el vestuari, de Linda Vitolo; la producció executiva, d'Elisa M. Matallín i Anna Estellés; l'entrenament vocal, de María José Peris; la creació d'ombres, de Raquel Heredia; la direcció del moviment d'objectes, de María Parrato; el dossier pedagògic, de Laura Pastor i Elisa M. Matallín; la fotografia, d'Alfredo J. Llorens; i el disseny gràfic, de Dani Requeni.

'Allò que ens uneix' tindrà passes per a públic escolar els dies 30 i 31 de març i 4 i 5 d'abril en Ribes Espai Cultural, mentre que el públic general podrà descobrir esta proposta l'1 d'abril a les 17.00 hores i el diumenge 2 a les 11.00 hores en el mateix espai. Les entrades ja estan a la venda en la web de Servientradas.

Pujar