elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Aula de Cinema de la Universitat de València i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual projecten els Premis Lola Gaos al territori

L’Aula de Cinema de la Universitat de València i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual projecten els Premis Lola Gaos al territori
  • Com a avantsala, el pròxim dilluns dia 10 se celebrarà una taula redona a La Nau sobre el paper que va desenvolupar l’artista valenciana en la Transició

L’Aula de Cinema de la Universitat de València, amb el suport d’UV Societat, i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV) organitzen enguany el cicle ‘Cinema valencià al territori: Premis Lola Gaos’, una activitat que naix amb vocació de ser anual i que acostarà les cintes guardonades i nominades als Premis Lola Gaos, premis de l’audiovisual valencià organitzats per l’AVAV, a les seus i territoris en els quals la Universitat de València té presència.

Com a avantsala al començament d’aquest cicle, el pròxim dilluns, 10 de març, l’Aula de Cinema UV ha programat al Centre Cultural La Nau una taula redona sobre la figura de l’actriu valenciana a propòsit del 50 aniversari de ‘Furtivos’, la considerada obra mestra de José Luis Borau i que Lola Gaos protagonitza.

La taula redona sobre la figura de l’actriu valenciana Lola Gaos (1921-1993) i el seu paper en la Transició espanyola se celebrarà dilluns dia 10, a les 19 hores, a l’Aula Magna i reunirà Marta García Carrión, professora titular d’Història Contemporània de la Universitat de València; Marc Baldó, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València; Teresa Cebrián, presidenta de l’AVAV; i Margarita Ibáñez Tarín, autora del llibre ‘Lola Gaos. La firmeza de una actriz’, en el qual s’aborda la mobilització social i política del món de la cultura en els anys de la Transició, a través de la figura d’aquesta actriu inoblidable, filla i germana d’intel·lectuals perdedors de la guerra civil a València, activista política i protagonista de ‘Furtivos’, una pel·lícula emblemàtica, símbol del postfranquisme. La taula redona estarà moderada per l’escriptor i periodista Alfons Cervera.

El cicle ‘Cinema valencià al territori: Premis Lola Gaos’ acostarà a Sagunt, Gandia, Utiel i Ontinyent algunes de les pel·lícules que han sigut nominades o guanyadores dels Premis de l’Audiovisual Valencià, organitzats per l’AVAV i que en la seua edició del 2025 han estrenat el nom de Premis Lola Gaos, com a homenatge a l’actriu.

Destaca que entre els equips de direcció i producció d’aquestes pel·lícules es compta amb graduades i graduats en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València, com Mila Luengo, guanyadora del Premi Lola Gaos a la millor Direcció de Producció per ‘L’Àvia i el Foraster’; Esther Morente, directora d’‘El método Farrer’, nominada al millor Llargmetratge Documental; o Jordi Núñez, director de ‘Valenciana’, nominada al millor Llargmetratge de Ficció. El cicle comptarà a més amb ‘Rock Bottom’, guanyadora del Premi Lola Gaos 2025 al millor Llargmetratge d’Animació.

Gràcies al programa UV Societat i el suport i col·laboració dels ajuntaments de les ciutats on es projecten les pel·lícules, el cicle ‘Cinema valencià al territori: Premis Lola Gaos’ se celebrarà en sessions matiné els dissabtes a les 11 hores a en diferents espais al llarg dels pròxims mesos. Arrancarà el dia 29 de març al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt amb ‘L’àvia i el foraster’. El 12 d’abril arribarà al Teatre Serrano de Gandia ‘Rock Bottom’, i ja en maig es projectaran dues pel·lícules més: ‘El mètode Farrer’, dia 10 a la Casa de Cultura d’Utiel, i ‘Valenciana’ el dia 24 al Centre Cultural Caixa Ontinyent. Totes les projeccions comptaran amb la presència de components de l’equip de les pel·lícules, així com de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual i de l’Aula de Cinema UV, amb el propòsit d’acostar i compartir reflexions sobre el cinema valencià amb el públic.

L’Aula de Cinema de la Universitat de València és un espai de creació, reflexió i formació dedicat a la cultura cinematogràfica, on s’interrelacionen la comunitat universitària i la societat. Des del Vicerectorat de Cultura i Societat, l’Aula busca fomentar una experiència educativa integral a través del cinema, alhora que impulsa la reflexió crítica i la difusió del patrimoni audiovisual en un context d’innovació i inclusió social.

 

 

Pujar