elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Arxiu Valencià del Disseny presenta el número 1 de la revista de recerca ARXIU

L’Arxiu Valencià del Disseny presenta el número 1 de la revista de recerca ARXIU
  • Editada per la Universitat de València, amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació, veu la llum en l’Any de la Capitalitat Mundial del Disseny

  • Signen articles personalitats del disseny i acadèmics com ara Nacho Lavernia, Raquel Pelta, Pilar Mellado, Manuel Lecuona, Carlos Tíscar, Narcís Díez o F. Pérez Puche; la coberta és de Pepe Gimeno, i el disseny de Kike Correcher

MÉS FOTOS
L’Arxiu Valencià del Disseny presenta el número 1 de la revista de recerca ARXIU - (foto 2)

L’Arxiu Valencià del Disseny (AVD) ha presentat aquest dijous, 20 d’octubre, el número 1 de la revista de recerca ARXIU, una publicació acadèmica que recull articles inèdits però també rescata documents relacionats amb el disseny, així com ressenyes de llibres i exposicions. És una publicació amb l’accés lliure a tots els seus continguts en versió digital.

El primer número de la revista, que ha vist la llum en el marc de l’Any de la Capitalitat Mundial del Disseny, inclou quatre articles acadèmics: un estudi sobre l’origen del codisseny, signat per Raquel Pelta, professora de la Universitat de Barcelona, investigadora en disseny i divulgadora; una reflexió entorn de la professió a càrrec de Nacho Lavernia, un dels pioners del disseny valencià, una prospecció sobre el retorn de les inversions en disseny, de Manuel Lecuona; i un estudi entorn de l’obra inèdita de Pedro Miralles, per Pilar Mellado.

Així mateix, la revista recupera una conferència de l’historiador de l’art Tomàs Llorens de 1985 sobre la naturalesa de la professió del dissenyador; i un article dels dissenyadors Carlos Tíscar i Narcís Díez, i del periodista F. Pérez Puche sobre els jocs infantils de la Glorieta de València.

La coberta del número 1 és obra de Pepe Gimeno, Premi Nacional de Disseny 2020 i referència del disseny espanyol; i el disseny gràfic, de Kike Correcher.

L’acte de presentació ha tingut lloc a l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València, presidit per la seua directora, Rosa Esteban, i la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, acompanyades pels codirectors de l’AVD, els professors Xavier Giner (EASD) i Vicente Pla (UV), directors també de la revista, que ha estat editada per la Universitat de València amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Entre el públic assistent es trobaven el president de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, Vicent Martínez; la dissenyadora Lola Castelló; el degà del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana, Pepe Cosín; el gerent de la Fundació General de la UV, Cristóbal Suria; donants i dipositaris de l’arxiu –entre ells, Manuel Lecuona, Xavier Bordils i Julio Vives–; autors, com ara Nacho Lavernia i Tomás Gorría; els dissenyadors de la revista, Pepe Gimeno i Boke Bazán; professorat i estudiantat de disseny.

Giner i Pla han destacat aquest projecte com a “una publicació al servei de la recerca sobre disseny”, per la qual cosa pretén reunir al seu voltant a la comunitat investigadora interessada en el disseny, publicar el material derivat de les tesis doctorals sobre disseny i les recerques que es generen a partir de l’estudi dels fons propis de l’Arxiu. A més, la revista de l’AVD servirà de canal de difusió del congrés internacional promogut pel mateix Arxiu, que enguany porta per títol ‘El disseny en el marc de l’economia circular: creació, valorització i recepció’ i se celebrarà del 10 al 12 de novembre a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, seu de l’AVD.

“ARXIU és una revista que compleix amb els estàndards del reconeixement acadèmic i que compta amb un comité editorial i científic de renom format per les principals institucions valencianes de recerca sobre el disseny i per personalitats de reconegut prestigi nacional i internacional. Es tracta, per tant, d’una revista de recerca Open Access, lliure i disponible en format digital i imprés”, ha assenyalat la vicerectora Ester Alba. També ha subratllat el “suport ferm de l’Agència Valenciana d’Innovació al projecte de l’arxiu, el qual a més de conservar, custodiar i transferir coneixement pretén innovar en els aspectes més importants del disseny”.

Rosa Esteban, per la seua banda, s’ha referit a la revista com a “un gran repte aconseguit” i ha subratllat: “És el resultat d’una fructífera col·laboració entre institucions, la qual permet que l’Arxiu visca i que la recerca en disseny avance. El futur es troba en aquestes sinergies i per això apostem per continuar treballant junts”.

L’AVD i la Fundació General UV

L’Arxiu Valencià del Disseny naix, a iniciativa de la Universitat de València i l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD), com a un espai de generació de coneixement, i un laboratori d’innovació i creativitat amb un marcat caràcter de futur.

L’accés als fons digitalitzats és obert i gratuït, i serveix com a motor de les economies innovadores i del desenvolupament sostenible, les indústries creatives i el teixit industrial valencià, posant al seu abast el desenvolupament de processos de disseny i d’innovació.

Els primers fons amb els quals es va constituir van ser les donacions dels llegats i de l’arxiu personal de Lola Castelló i Vicent Martínez sobre Punt Mobles, i Manuel Lecuona amb plànols i dibuixos de José Martínez Peris. Des de llavors, l’any 2018, s’hi han incorporat les donacions del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV), amb 522 projectes de 16 pioners de l’interiorisme dels anys 70, entre els quals José Arrufat, Pepe Blanquer, Casto Buigues, Manuel Dauffí, Ignacio de Astorza, Ramiro de la Torre, Paco Jorro, José Martínez Medina Montoro, Armando Munuera, Manuel Pinazo, Francisco Sebastián, Rafael Tamarit o Diego Zambrano; els llegats de Xavier Bordils, José Juan Belda, Pepe Benlliure, Paco Bascuñán; i la donació de l’arxiu de la Família Martínez-Medina.

La Fundació General de la Universitat de València té, entre les seues funcions, les de fomentar activitats de recerca científica i desenvolupament tecnològic; promocionar i crear biblioteques, arxius i centres de documentació; i prestar serveis propis d’aquests òrgans de consulta. Com a mitjà propi instrumental i servei tècnic de la Universitat de València, la Fundació General és dipositària de l’encàrrec de gestió global de l’Arxiu  Valencià del Disseny.

Pujar