L'Arxiu del Regne de València exhibeix una exposició amb documents de l'Orde de Montesa
L'Arxiu del Regne de València ha inaugurat l'exposició de l'Orde de Montesa per a commemorar el seté centenari de la seua fundació per part de Jaume II, el 1317, i col·laborar en els actes que està preparant la Universitat de València per a l'esmentada celebració.
L'exposició es compon de seixanta documents de l'Orde de Montesa des del segle XIV fins al segle XVIII. Són fons de l'Arxiu del Regne entre els quals destaquen el 'Llibre d'escriptures originals de Pere Lobet de Balanya, atorgades en temps dels dos primers Mestres de Montesa, fra Guillem d'Erill i fra Arnau Soler' (1319-1321), que possiblement és el primer llibre registre de documents de l'Orde de Montesa, i 'Actes de possessió del Maestrat de Montesa pel rei Felip II', que es tracta de les actes de possessió, poble per poble, de l'Orde de Montesa per part dels comissionats de Felip II, ja que aquell va ser incorporat el 1592 a la Corona.
L'Orde de Montesa va nàixer el 1317 com a conseqüència de la supressió de l'Orde del Temple el 1312. El rei Jaume II va negociar amb el Papa la creació d'un nou orde militar al Regne de València que reunira els béns dels ordes militars del Temple i de l'Hospital. La seua finalitat era la defensa de les terres valencianes contra els atacs dels musulmans. El papa Joan XXII, per una butla del 10 de juny de 1317, va crear el nou Orde de Santa Maria de Montesa, encara que el seu naixement efectiu es va produir el 1319 amb el nomenament del primer mestre, Guillem d'Erill.
Per al Regne de València, la fundació de l'Orde de Montesa va suposar la creació del senyoriu més important del seu territori, ja que comprenia més de cinquanta poblacions. La capital del senyoriu es trobava al castell i convent de Montesa, encara que després del terratrémol del 1748 els frares i el govern de l'orde es van instal·lar definitivament a València, al palau del Temple. Els cavallers de Montesa van formar una part molt important de la noblesa valenciana i algun d'ells va ocupar càrrecs rellevants en les institucions del regne. En les Corts Valencianes el mestre de Montesa ocupava el segon lloc del braç eclesiàstic, després de l'arquebisbe de València.
Al segle XIX, amb la Desamortització, es va suprimir el convent de Montesa, però l'Orde de Montesa va continuar funcionat fins al 1931, en què El Govern de la República va suprimir els ordes militars, encara que se'ls va permetre reconvertir-se en associacions civils. Després de la Desamortització, el Govern va manar que els arxius de l'orde es transferiren als arxius estatals, per la qual cosa una part dels fons es va traslladar a Madrid i una altra part es troba en l'Arxiu del Regne de València.