elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'amor a les paraules de Marc Granell queda recollit en un volum editat pel Magnànim

L'amor a les paraules de Marc Granell queda recollit en un volum editat pel Magnànim
    MÉS FOTOS
    L'amor a les paraules de Marc Granell queda recollit en un volum editat pel Magnànim - (foto 2)
    L'amor a les paraules de Marc Granell queda recollit en un volum editat pel Magnànim - (foto 3)

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha presentat una de les seues darreres i més destacades novetats editorials, Marc Granell. Poesia completa, 1976-2016, prologat per Francesc Calafat i publicat dintre de la col·lecció de Poesia, dirigida per Vicent Berenguer. «M'ha produït molta satisfacció veure el meu treball publicat en aquesta casa i en aquesta col·lecció mítica», ha confessat el mateix Marc Granell, per a qui el treball publicat «se construeix des de l'amor i el respecte a les paraules».

    En un acte celebrat a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de València, al qual ha assistit el diputat de Cultura, Xavier Rius, Granell ha explicat que a partir de l'any 1976 «vaig entendre la poesia també com un arma política, cosa que em va iniciar a escriure en valencià», amb una clara intenció «fer la millor poesia possible, clara i neta, i reflectint en ella les nostres preocupacions socials», ha remarcat.

    «Les referències a Machado en el meu treball són constants. Jaime Siles fou la persona de qui més vaig aprendre i qui em va animar a emprendre el recorregut com a poeta. Eduard Verger i Josep Piera han estat també altres referents i companys en aquesta dedicació», ha explicat Granell sobre les seues influències més directes.

    Per la seua part, Vicent Calafat, ha posat èmfasi en «la singularitat de l'obra de Granell, la qual transcendeix l'àmbit habitual de la poesia. No deixa indiferent ningú i eixampla els horitzons de l'expressió cultural». En aquesta mateixa línia, l'autor del pròleg assegura que «la poesia de Granell ens fa pensar en nosaltres mateixos. Un fet que constitueix un punt de partida formidable per poder entendre el món».

    Granell musicat. El cicle De mà en mà

    El volum publicat pel Magnànim reuneix el conjunt de l'obra poètica de Granell al llarg de quatre dècades, incloent també alguns poemes inèdits, des dels primers llibres Llarg camí (1977) o Notícia de la tribu (1978), fins als darrers Tard o d'hora o Jazz (2006), sense oblidar la poesia infantil, aspecte molt destacable de la seua producció ja des de 1993 amb L'illa amb llunes.

    Cal assenyalar que Granell, que és treballador de la Diputació de València i que va dirigir la col·lecció Poesia durant l'etapa de l'IVEI del Magnànim, no havia estat mai publicat per l'editorial pública de la corporació provincial. Aquesta Poesia Completa és el testimoni més significatiu de la seua creativitat, i, alhora, dels reptes que planteja aquest període de quaranta anys.

    Junt a la publicació d'aquest treball i a partir del mes de desembre, l'Àrea de Cultura promou també un cicle de concerts, els quals portaran per títol Granell: De mà en mà. Els seus versos seran musicats i recitats per Borja Penalba i Francesc Anyó, en una sèrie de concerts que s'estan oferint als pobles valencians i que començaran a fer-se des de meitat del mes de desembre fins al mes de març. Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, Granell es un referent que ha de fer-se accessible «Una figura que mereix tota la nostra atenció i ha de ser divulgada adequadament. Hem de treballar per tal d'enfortir els nostres referents culturals, i Marc Granell n'és un d'ells».

    Pujar