elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Lambda aposta per una major participació de les persones LGTB+ com resposta davant l’odi

Lambda aposta per una major participació de les persones LGTB+ com resposta davant l’odi
  • L’aprovació de la llei trans estatal continua entre els principals objectius de Lambda

  • Fran Fernández encapçalarà la Coordinació General del col·lectiu dos anys més

  • Lambda aprova una resolució d’urgència contra la guerra i reclama a les administracions protecció internacional per a les persones que fugen d’Ucraïna

MÉS FOTOS
Lambda aposta per una major participació de les persones LGTB+ com resposta davant l’odi - (foto 2)
Lambda aposta per una major participació de les persones LGTB+ com resposta davant l’odi - (foto 3)

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha celebrat aquest cap de setmana el seu 14é congrés sota el lema “Lluitem contra l’odi, Som i Estarem”, en el Centre d’Innovació Las Naves de València. Les 40 persones reunides han reflexionat sobre la societat valenciana actual i han decidit juntes les línies d’actuació de l'activisme LGTB+ per als pròxims dos anys.

La prioritat del treball de l’entitat LGTB+ es centra en donar resposta sempre «contra les agressions, vinguen d’on vinguen», com es recull en la ponència política i organitzativa d’aquest Congrés, a més de persistir en la lluita pels drets fonamentals de tota la ciutadania i la supervisió del compliment de les lleis i protocols aprovats per les Corts Valencianes.

Aposten, una vegada més, per continuar amb la lluita per conquistar els drets fonamentals de les persones trans que continuen esperant l’aprovació de la llei trans estatal des de que es va aconseguir el matrimoni igualitari. És imprescindible, en aquest sentit, l’apoderament de les persones trans i la seua presència en tots els àmbits, dins i fora de l’entitat.

També es considera clau el reforçament del voluntariat, «cor de Lambda», en paraules del coordinador general, i la seua visibilitat i defensa recurrent dels drets LGTBI, perquè, recorden des del col·lectiu, igual que es conquisten els drets, es poden perdre si no es defensen.

També s’aposta per reforçar el treball contra la serofòbia, perquè és imprescindible trencar els prejudicis i la falta d’informació que porten com a conseqüència que moltes de les persones amb VIH continuen vivint amb por de visibilitzar-se en el seu entorn social i laboral, per temor a ser rebutjades o acomiadades.

D’altra banda, la sensibilització en centres educatius s’ha incrementat en els últims anys i és reconeguda «per tota la comunitat educativa com un referent a l’hora d’atendre la diversitat sexual, de gènere i familiar», com es recull en la ponència política i organitzativa de Lambda. A més, plantegen com a objectius proposar la introducció de continguts relacionats amb les realitats LGTB+ a la formació de professionals docents, com el màster de Professorat de Secundària, el Grau de Magisteri o els Graus formatius de Serveis Socioculturals i a la Comunitat.

Des de la seua posició d’associació transfeminista, com es defineixen, Lambda prossegueix la feina de revisió de l’empremta patriarcal, present a tota la societat, que pretén la participació real, efectiva i contínua de les dones dins de l’entitat. Posaran l’accent en generar una comissió d’igualtat i participació de les dones en l’entitat que vetle per la transversalitat als espais de Lambda, i per atendre les necessitats específiques, com, per exemple, la conciliació familiar, alhora que es dissenya i aprova el Pla d’Igualtat.

Per últim, Lambda anuncia la recuperació de l’espai jove –prolongació de l’espai adolescent– que realitzarà activitats relacionades amb els interessos i necessitats de la gent més jove. Donarà resposta a les necessitats de socialització després de les restriccions durant la pandèmia i davant l’augment de les agressions entre els sectors més joves de la nostra societat.

Ratificació de l’executiva

A més, les persones sòcies de Lambda han aprovat per unanimitat la gestió de l’última executiva i la seua continuitat. Es refrenda a Fran Fernández en la Coordinació General de Lambda, qui ja va ser triat coordinador a octubre de 2020 en assemblea extraordinària, i que es manté al capdavant de l'associació dos anys més.

La resta de l’executiva queda conformada per Albert Cañizares a la Secretaria d'organització, Guadalupe Sáez en la Secretaria, Menchu Ramírez en la Tresoreria, David Vidal en la Vocalia de comunicació, Pau López en la Vocalia política, Nhabi Iturbide en la Vocalia social, Begoña Feria en la Vocalia de salut, Juan Villasante en la Vocalia de participació, i Julia Talavera en la Vocalia de voluntariat.

Resolució d’urgència contra la guerra

Des de Lambda, insten les institucions governamentals locals, autonòmiques, estatals i comunitàries a realitzar «immediatament totes les actuacions necessàries per a buscar vies de solució al conflicte de forma pacífica, garantir l’ajuda humanitària a la població ucraïnesa» i s’han adherit al Manifest "No a la guerra, una altra vegada" signat per centenars d’organitzacions i plataformes ciutadanes.

També reclamen des del col·lectiu que es done resposta «el més ràpid possible i amb les màximes garanties a les necessitats de les persones refugiades, especialment dels grups més vulnerables, visibilitzant les realitats de les persones LGTB+» i, per això, es comprometen a seguir col·laborant colze a colze amb les administracions públiques i entitats socials que treballen amb persones migrants i refugiades.

Pujar