L'ambaixador de Països Baixos destaca les bones pràctiques del Port de València en sostenibilitat mediambiental
Roel Nieuwenhuis va visitar la hidrogenera del recinte valencià, un projecte pioner en el sistema portuari que ha despertat l'interés de l'ambaixador neerlandés
El president de Valenciaport, Aurelio Martínez, va explicar al representant de Països Baixos altres iniciatives com les plantes solars o la proposta per a instal·lar aerogeneradors
La posada en marxa de la primera hidrogenera activa en un port europeu ha cridat l'atenció informativa però també l'interés d'altres països amb importants instal·lacions portuaries i logístiques que volen conéixer al detall aquest projecte. Este és el cas de l'ambaixador dels Països Baixos a Espanya, Roel Nieuwenhuis, que va visitar les instal·lacions del Port de València per a abordar amb el president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, els projectes en matèria de sostenibilitat ambiental que està desenvolupant Valenciaport.
El responsable del Port de València va explicar a l'ambaixador neerlandés els serveis i projectes que està desenvolupant el recinte valencià per a potenciar la seua posició com hub estratègic del Mediterrani, especialment les accions per a aconseguir l'objectiu de ser un port neutre d'emissions en 2030 com el projecte per a l'ús de l'hidrogen H2Ports.
L'ambaixador de Països Baixos va recórrer l'estació de subministrament d'aquesta energia neta del Port de València, situada en el moll de la Xità, i la hidrogenera mòbil destinada a subministrar combustible a la maquinària portuària. Un exemple de bones pràctiques i una iniciativa que posa en valor el compromís de la comunitat portuària amb l'ús d'energies netes. El Port de València és el primer recinte europeu que ja té operativa aquesta instal·lació per al seu ús. De fet, el tanc d'emmagatzematge ja està carregat d'hidrogen i les pròximes setmanes arribaran els dos prototips de vehicles -una apiladora de contenidors i un cap tractor- que testaran aquest combustible net.
A més, Aurelio Martínez va exposar altres iniciatives com les plantes fotovoltaiques que se situaran a València i Gandia; les dues subestacions elèctriques perquè els vaixells es connecten a la xarxa i apaguen motors quan estan en el port; la instal·lació eòlica per a la generació d'energia elèctrica en el recinte valencià; el projecte GREEN C PORTS, la finalitat del qual és reduir l'impacte ambiental de les operacions portuàries a les ciutats i controlar les emissions en els principals ports europeus; o l'ús de Gas Natural Liquat (GNL) com a combustible al costat de Baleària.
Durant l’encontre, van repassar les inversions que l’APV està realitzant en els ports de València i Sagunt en matèria ferroviària, un compromís de la comunitat portuària i el govern espanyol per reforçar la intermodalitat tren-port per a augmentar el percentatge de mercaderies que són mobilitzats a través del tren.
En la reunió també van ser presents el cap de Transició Ecològica de l’APV, Federico Torres, la directora del Departament Econòmic de l'Ambaixada dels Països Baixos, Clara van Willigen i el Cònsol dels Països Baixos a València, Eric Nolte.