L’Alqueria Falcó oferirà visites guiades per donar a conèixer la seua història
L’Ajuntament enceta un projecte divulgatiu obert a la ciutadania, que inclou itineraris, material audiovisual i expositiu sobre l’immoble i l’entorn de l’horta
L’Alqueria Falcó, a Torrefiel, rebrà visites guiades obertes a veïnat i visitants. La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha explicat que s’oferirà material audiovisual i expositiu addicional amb l’objectiu de “recuperar la historia de l’edifici, el seu entorn i la relació amb la ciutat i l’horta”.
A través d’este projecte, en el marc dels pressupostos participatius promoguts per la Generalitat, s’habilitaran itineraris, en horaris concrets i per a grups tancats. A més, es dissenyarà una exposició temporal, que podrà traslladar-se a altres espais de la ciutat, on es presentarà documentació audiovisual sobre el procés de rehabilitació de l’edifici, així com diversos estudis realitzats al voltant de la construcció. Tot el material es recollirà en una publicació.
“L’horta de Valencia és un dels paisatges mediterranis més rellevants d’Europa, conserva un patrimoni paisatgístic i cultural importantíssim que explica a la perfecció d’on venim i qui som i que el govern de Joan Ribó està rescatant de l’oblit”, ha apuntat Lluïsa Notario, qui s’ha referit igualment a “les alqueries del Moro i Cotofio, i tantes altres, que hem protegit i posat a disposició de la ciutadania”.
Per tal de plantejar la iniciativa es contractarà un equip multidisciplinari format per personal tècnic amb dos tipus d’especialitats: arquitectura o disseny, i arqueologia o història. Posteriorment, a partir de la proposta, es duran a terme les obres i subministraments necessaris.
L’Alqueria Falcó és una edificació tradicional situada a l’antic camí de Montcada, incorporada recentment al patrimoni municipal. Declarada com a Bé de Rellevància Local, dins del Catàleg de Béns i Espai Protegits de Naturalesa Rural en la categoria de Monument d’Interés, està localitzada en un entorn residencial consolidat i també protegit com a àrea de restauració paisatgística.
Des de la Secció d’Arquitectura i Supervisió de Projectes s’està redactant el projecte d’intervenció integral de l’alqueria, que tindrà per objecte la rehabilitació del cos principal, l’eliminació d’elements impropis i la incorporació d’un nou volum que ocupa la marca d’una nau i recupera part dels seus tancaments originals. Amb caràcter previ, s’ha desenvolupat una intervenció arqueològica, a partir de la qual s’han obtingut dades del subsòl i l’arquitectura dels murs, que han permés detallar la cronologia i evolució de la infraestructura.
Està previst convertir l’Alqueria Falcó en un centre de dia per a persones amb diversitat funcional intel·lectual. No obstant això, tal com ha apuntat la responsable de Gestió de Recursos, “la vocació social de la recuperació del patrimoni ens ha fet plantejar un ús compatibilitzat de l’immoble, possibilitant als veïns la utilització d’algun dels espais, com el menjador o la zona del pati, fora de l’horari del centre de dia”. Notario ha remarcat que “la nostra prioritat, a més de recuperar el patrimoni històric i cultural de la ciutat, és dotar cadascun dels barris i pobles dels servicis públics necessaris i d’espais col·laboratius per al veïnat”.