L'Almodí oferix dos masterclasses obertes a la ciutadania sobre l'obra de l'artista neerlandesa Claudy Jongstra
Les dos classes magistrals es realitzaran el pròxim 8 d'abril en col·laboració amb Claudy Jongstra Studio i LOADS, amb el Consolat dels Països Baixos i amb la galeria Villa del Arte
En el marc de l'exposició “Claudy Jongstra. Art i Ecologia” que acull la sala municipal d'exposicions de l'Almodí, la Regidoria d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals ha organitzat dos classes magistrals sobre l'obra de l'artista neerlandesa, que se celebraran el pròxim 8 d'abril i que impartirà la pròpia artista.
La iniciativa s'ha concretat amb la col·laboració de Claudy Jongstra Studio i LOADS, amb el Consolat de Països Baixos i amb la galeria Villa del Arte sota el títol “Masterclass for change. Art i ecologia. Spinning, weaving, felting (Filar, teixir, afieltrar)”. Les classes, totalment gratuïtes, abundaran en el treball i la filosofia de la dissenyadora neerlandesa i el seu estudi, i se celebraran en idioma anglés, en dos sessions seguides, a les 9.00 i a les 11.30 hores. Les persones interessades a assistir hauran de reservar la seua plaça en el telèfon de l'Almdí, 96.208.45.21, a partir del pròxim dimarts, 1 d'abril. Només es podran reservar dos places per persona, i la reserva es farà per estricte orde de crida.
Claudy Jongstra Studio és una comunitat d'artistes residents, becaris, agricultors, investigadors i estudiants de tot el món, amb seu a Frísia (Països Baixos). El seu treball es fonamenta en una profunda connexió amb la naturalesa i en una pràctica artística compromesa amb la sostenibilitat. Tot el procés creatiu part d'una matèria primera regenerativa: la llana d'ovelles de la raça Drenthe Heath, criades en la seua pròpia granja biodinàmica a Frísia. Les fibres d'esta llana es tinyen amb pigments vegetals cultivats en el mateix entorn, mitjançant tècniques ancestrals que recuperen espècies històriques com la rossa o la gualda. Este enfocament elimina la dependència de químics industrials i preserva els sabers tradicionals lligats al color i al tèxtil.
Tal com expliquen des de l'estudi, més enllà de l'objecte artístic, es treballa per a “preservar i activar el patrimoni natural i cultural, buscant restablir vincles entre la bellesa visual, la qualitat material i la vitalitat ecològica”. Les obres, concebudes des d'esta filosofia, es troben en espais públics i privats a tot el món com a manifestacions d'una visió que unix art, paisatge i compromís amb l'entorn.
La pedagogia, pilar fonamental del projecte
La pedagogia és un pilar fonamental del projecte del Claudy Jongstra Studio. “Ensenyar tècniques tradicionals com el filat, el teixit o el fieltrat assegura que estos sabers continuen vius i es preserven per al futur”, tal com explica la pròpia artista. I des d'esta filosofia s'organitzen els dos tallers previstos per al pròxim 8 d'abril. Tal com ha explicat la creadora, “esta experiència és molt més que un taller; és una invitació a actuar: tenim la capacitat de qüestionar pràctiques industrials perjudicials i d'impulsar un canvi real; i, junts, podem construir un futur on l'artesania, l'art i la sostenibilitat caminen units, i on les noves generacions se senten empoderades per a imaginar i materialitzar un món més just i equilibrat”.
Jongstra afirma que “teixir el teu propi fil és un acte d'independència i connexió; és crear una cosa pròpia que, al mateix temps, forma part d'un tot més ampli. Teixir no és només fer teixit: és obrir portes a noves possibilitats. Cada un d'estos processos encarna el canvi necessari que hem d'emprendre.”